Evaluation of taxation in Afghanistan in comparison to Turkey
Türki̇ye ve Afgani̇stan'daki̇ vergi̇lendi̇rme poli̇ti̇kalarının değerlendi̇ri̇lmesi̇
  1. Tez No: 407047
  2. Yazar: WALİD AHMAD SALEHZADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELHA ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergilendirme, Afganistan Vergilendirme Politikası, Türkiye Vergilendirme Politikası, Gelir ve Gider Değerlendirmesi, GSYH ve Gelirde Verginin Etkileri, Taxation, Afghanistan Taxation Policy, Turkey Taxation Policy, Income and Expense Evaulation, GDP and Tax effection in Income
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Vergi, hükümet harcamasına yönelik gelirin başlıca kaynağıdır. Vergi makroekonomi yönetiminde hayati bir önem addetmektedir. Verginin, parasal gelişmeyi garanti eden en önemli bileşenler arasında öne çıktığı düşünülmektedir. Vergilendirme yoluyla elde edilen daha yüksek hükümet harcamaları ekonominin toplam gelirini arttırmaktadır. Ancak vergi araçlarının seçimleri sosyal düzen içindeki politik çekişmeleri beraberinde getirmektedir. Finans uzmanlarının hangi boyuttaki vergilendirme oranının ideal olduğu ve özellikle, çeşitli vergi oranları olan vergiler üzerinde nasıl yoğunlaşılacağı konularında farklı görüşleri vardır. Bu tez ile beş yıllık bilgi birikiminden yararlanılarak Afganistan ve Türkiye üzerindeki vergi farklılıklarını açığa kavuşturmayı amaçlamaktadır. Vergi sisteminin önemine ve dünyadaki vergi oranlarındaki önemli değişikliklere bakılmaksızın, Afganistan'ın vergi sistemine dair bir bulgu eksikliği vardır. Türkiye ile Afganistan arasındaki vergilendirmenin karşılaştırmasına yönelik çalışma bulunamamıştır. Bu nedenle, bu çalışmada, Afganistan açısından önemli bir örnek teşkil eden Türkiye'de uygulanan vergi uygulamalarının olumlu sonuçları değerlendirilmektedir. Bu tezde kullanılan araştırma yöntemi, teorik araştırma dergilerinin, yayınlarının, akademik makalelerin ve yayımlanan istatistiklerin analizine ve değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu çalışma, vergilerin daha iyi yönetilmesine ve vergi gelirinin harcanmasına dair ideal yaklaşımlara, Afganistan ve Türkiye üzerindeki çapraz vergilendirme oranlarının boyutları ve bunun nedenleri üzerinde de yoğunlaşmaktadır. Vergi seçimleri tümüyle, Afganistan ve Türkiye'deki politik stratejilerden tamamen farklı olan vergilendirme stratejilerinin incelenmesine dayandığından iki ulusun vergi temelleri dikkate alınmalıdır. Böylece, bu öneri her iki ülke tarafından hangi tür vergi oranı kullanıldığını ve vergi boyutunun gayri safi yurt içi hasıla içindeki payının nasıl etkilediğini ortaya etmek anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Tax is an effective way for influencing the behaviours of buyers. This is both an advantage, on account of utilizing Taxes to discourage, or encourage to support the utilization of some goods, additionally a disadvantage as a consequence of the negative motivation impacts that redistributive taxes creates. The support for Tax may be absolutely powerful, when taxation is welfare making strides. Anyway, when the support for tax strategy is in light of contemplation of correspondence countries, the optimal of such tax gets to be more an issue of qualities. It is a also well-established fact that the government bureaucracy in many developing countries is large, difficult to understand, non-transparent and time-conamounting, Afghanistan is also among those countries which experiments a huge bureaucracy, especially in collecting taxes however, procedures sometimes have little to do with how firms or individuals actually go about when dealing with the government bureaucracy. Also a comparison between two countries at different stages of development is always a difficult task. Indeed, drawing lessons from one country does not mean a simple application of procedures that have proved to be successful in a foreign land. In fact, taxation may play the central role in building and sustaining the power of states, and shaping their ties to society. However, is not to claim that taxation is an unambiguously and universally positive activity; much depends on the way in which states and the societies either achieve or fail to negotiate revenue generation. There are only a very limited number of instruments at a government's disposal when it tries to stimulate long-run growth, and one of these instruments is tax system. That is why it's very important to analyze the way in which taxation influence economic growth. This problem is especially vital for the countries suffering very low growth (Afghanistan is among them). Unfortunately, there was no significant change in Afghanistan tax system during past 30 years but the present system needs changing badly, because it lacks both economic efficiency and social equity.