Feminist tradition in 18th - 19th century orientalist literature: Unveiling Western women's orientalist tropes in their travelogues
18. ve 19. yüzyıl oryantalist edebiyatında feminist geleneği: Batılı kadının gezi yazılarındaki oryantalist izlerin açığa çıkarılması
  1. Tez No: 407087
  2. Yazar: CEYDA BİROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASSIL HRISTOV ANASTASSOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Feminist Oryantalizm, Yapısökümcülük, Muslüman kadınlar, Lady Mary Montagu, Said, Orientalism, Feminist Orientalism, Deconstruction, Muslim women, Lady Mary Montagu, Edward Said
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Oryantalizm'in öncülerinden olan Edward Said,“Kültür ve Emperyalizm”kitabında Ortadoğu çalışmalarının maskülizm tarafından kuşatıldığını söyler ve bu egemenliğin Oryantalizm ve Ortadoğu (çoğunlukla erkek) milliyetçiliği söylemlerinin altında yatan tecrübelerin çeşitlilik ve karmaşasını ortaya çıkararak yok edilmesinde kadının önemini gösterir (Said 24). Tezimde, Oryantalizm'in emperyalist işlevi ve Batı feminizmi arasında kesin bir ortaklık oldugunu one surmekteyim. Feminist, oryantalist ve emperyalist eğilimler Batılı Avrupa kadınını“medeniyetin yegane imgesi”olarak kabul eden Aydınlanma Çağı düşüncesini yansıtmaktadır (Yeğenoglu 106). Wollstonecraft, Evans ve Chevers gibi yazarlar erkek çağdaşlarının ve daha önceki dönemlerdeki yazarların tekrarı niteliğinde olsalar da Doğu'nun karanlık köşelerini aydınlatan, edebiyata kendi hayat tecrübelerini katan Manley Delarivier ve Lady Mary Montagu gibi kadın yazarlar da mevcuttur. Lady Mary Montagu da Turkish Embassy Letters adlı eseriyle imparatorluk çağında Osmanlı yaşamının tarafsız ve önyargısız portresine katkı sağlayan çok önemli yazarlardandır. İngiliz büyükelçisinin eşi olarak, Lady Mary yaygın varsayımları ve Müslüman kadının ezilmişliği hakkındaki iddiaları Osmanlı notlarında/kayıtlarında korkusuzca yapısöküme uğratmıştır.
Özet (Çeviri)
Edward Said says in Culture and Imperialism that the studies about the Middle East have been dominated by masculism and he shows the significance of women's role in undermining this dominance by demonstrating the“diversity and complexity of experience that works beneath the totalizing discourses of Orientalism and of Middle East (overwhelmingly male) nationalism”(Said 24). In my thesis, I study the certain complicity between Orientalism's imperialist functions and Western feminism. The feminist, orientalist, and imperialist tendencies reflect the very Enlightenment idea of Western European women as the“sole signifier of civilization”(Yeğenoglu 106). Although writers like Wollstonecraft, Evans, and Chevers happen to be the repetitive voice of their male counterparts and of previous generations, other women writers, like Manley Delarivier and Lady Mary Montagu, project their own life experiences into literature that sheds light on the dark corners of the Orient. Lady Mary Montagu with her Turkish Embassy Letters is one of the most important contributors for the unbiased portrayal of Ottoman life during the imperial era. She was also praised as“a conscientious ethnographer trying to communicate the humanity of the peoples of another culture”(Fernea 330). She fearlessly deconstructs the common assumptions and claims about the oppression of Muslim women in her Ottoman accounts.