A psychoanalytical approach of Paul Bowles selected short stories
Paul Bowles'ın kısa hikayelerine psikanalitik bir yaklaşım
  1. Tez No: 407104
  2. Yazar: HENIR SADEEQ ISMAEL
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. BARRY CHARLES THARAUD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Paul Bowles, Psikoanalitik, Freud, Lacan, Jung, Yankı, Tacate'de ki Pastor Dowe, Akrep, Donmuş Tarlalar, Kurgu, Kısa Hikaye, Paul Bowles, psychoanalysis, Freud, Lacan, Jung, The Echo, Pastor Dowe at Tacate, The Scorpion, The Frozen Fields, fiction, short stories
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma Amerikan yazar Paul Bowles'un bazı önemli kısa hikayelerinde ki psikolojik motifleri inceliyor. Paul Bowles'un eserleri onun eserleri ve hayatına dair gizli anlamları ve referansları açığa çıkaran dolayısıyla daha detaylı bir bakış gerektiren temalarla doludur. Bu yüzden, bu çalışma kısa hikayelerin analizinde psikoanalitik bir yaklaşım izliyor. Paul Bowles'un yazdığı bir çok kısa hikaye arasından, esas odak noktası şu dört tanesi üzerine olacaktır:“Yankı,”“Tacate'de ki Pastor Dowe,”“Akrep,”“Donmuş Tarlalar”—yazarın diğer kısa hikayeleri ve romanlarına yapılacak bazı önemli referanslarla. Çalışma, psikolanalitik kuramın temelini kuran üç önemli psikoanalistin fikirlerini işliyor: Sigmund Frued, Carl Gustav Jung, ve Jacques Lacan. Böylelikle, bu analiz Bowles'un yazıtının güçlü psikolojik eğilimini ve psikoanalitik kuramın Bowles gibi zengin ve çok yönlü bir yazarın incelenmesinde kaçınılmaz olduğunu gösterecek. Bununla birlikte, psikoanalitiğin en çok bilinen konseptlerinin Bowles'un kurgusu bağlamında ne kadar uygulanabilir olduğunu fark ediyoruz. Ayrıca, bu araçlar bazen Bowles'un metininde saklanan farklı referansları (bu referanslar ister karakterlere, yere, ve fikirlere ister Bowles'un kişisel yaşantısına dokunsun) ve imalı anlamları açığa çıkarmada tek yol olarak işlev görür. Temalar Ödipal ve Elektra komplekleri, yabancılaşma, psikolojik inisiye, id, ego ve super-ego gibi psikolojik güçlerin çalışması, ve rüyaların işleyişi gibi şeyleri içerir. Üç bölüm süresince, bu çalışma, Freud, Jung, ve Lacan tarafından ortaya atılan psikolojik teorileri, bu teorilerin dört hikayeye uygulanmasını, ve son olarak Bowles'un eserleri ve hayatı arasındaki bağlantıyı ve bunların birbirlerini nasıl etkilediklerini gösterir.
Özet (Çeviri)
This study explores the psychological motifs in some of the most way important short stories of the American writer Paul Bowles.The works of Paul Bowles is filled with themes that need a closer look that can reveal the hiden meaning and references to both the life and works of Bowles. To this end, this study applies psychoanalytical tools in the analysis of the short stories. Among the big number of short stories written by Bowles, the main focus nevertheless is on four of them:“The Echo,”“Pastor Dowe at Tacate,”“The Scorpion,”and“The Frozen Fields”with several important references to other short fiction and novels to the same writer. In the course of our discussion, the study mainly employs the theories of three prominent psychoanalysts who established the very basis of psychoanalytical criticis: Sigmund Frued, Carl Gustav Jung, and Jacques Lacan. Thereby, such analysis will show the strong psychological disposition of Bowles' text and that psycholoanalytical tools are indispensible in the analysis of a rich and versatile writer as Bowles. Furthermore, we notice as well how the most well-known concepts and theories of psychoanalysis are strikingly applicable within the context of Bowles fiction. What is more, those tools sometimes serve as the only way to reveal the intended meaning and the various references Bowles implanted in his text whether those references touches characters, setting, ideas, or even the personal life of Bowles himself. The themes include Oedipal and Electra complex, alienation, psychological initiation, the workings of the psychic forces of id, ego, and super-ego, and the fuction of dreams. In the course of Three Chapters, this study displays the psychological theories presented by Freud, Jung, and Lacan, the application of those theories on the four stories, and finally establishing a connection between the works of Bowles and his own life and how each one influcned the other.