Foreign direct investment in Bosnia and Herzegovina: Problems and opportunities for Turkish investors
Bosna Hersek'e doğrudan dış yatırımlar: Türk yatırımcılar için problemler ve fırsatlar
- Tez No: 407131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, sorunlar, fırsatlar, Bosna-Hersek, Foreign direct investment, problems, opportunities, Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Doğrudan yabancı yatırım, uluslararası sermaye hareketlerinin en uygun şeklidir. Gelişmiş bölgelerde yatırımcıların doğrudan yabancı yatırımları, küçük şirketlere finansman ve uzmanlık açısından yardımcı olmakta ve uluslararası satış imkanlarını genişletmektedir. Bosna-Hersek'in stratejik hedeflerine ulaşılması için gerekli olan, ekonomideki düşüşü engelleyecek ve hızlı iyileşmeye yol açacak gerekli yatırımları destekleyecek ve yabancı yatırımların önünü açacak sosyal ve ekonomik bir sistem reformu yapmasıdır. Bu kapsamda, bu tezin ana konusu Bosna Hersek'deki yabancı yatırımların önündeki problemleri ve fırsatları, özellikle de Türkiye'den gelen yatırımcılar açısından, incelemektedir. Bu nedenle, ilk iki bölümde, Bosna-Hersek'teki iş ortamı incelenmiş ve finansal istikrar, özelleştirme, olumlu yasama tedavisi, serbest ticaret bölgeleri, vergilendirme ve politik risk sigortası gibi doğrudan yabancı yatırım sorunları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki ekonomik ilişkilerin, eğitim kurumları dahil, araştırılmıştır. Bundan sonra, dördüncü bölümde, enerji sektörü, otomotiv sanayi, ahşap sektörü, tarım, gıda işleme sanayi ve turizm sektörü gibi Bosna Hersek'te yatırım fırsatları sunulmaktadır. Çalışma, araştırma, sonuçları ve önerileri bölüm ile sonuçlandırılmıştır. Araştırma sonuçları Bosna ve Hersek'teki yabancı doğrudan yatırımlarla ilgili daha gerçekçi bir durum tespiti ortaya koymakta ve mevcut durumun geliştirilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili uygun kriterler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investment is the most convenient form of international capital movements. Foreign direct investment from investors in developed areas provide funding and expertise to help smaller companies in order to expand and increase international sales. Strategic interest of Bosnia and Herzegovina is a reform of the social and economic system, which includes the necessary foreign investment and investment in the economy that would lead to halting its decline and rapid recovery that is necessary for the achievement of strategic goals. With this in mind the main aspects of the thesis are related to problems and opportunities in the area of foreign direct investment in Bosnia and Herzegovina, with special reference to investment from Turkey. Therefore in first two chapters we explored business environment and problems of foreign direct investments in Bosnia and Herzegovina. Third chapter refers to economic relations between Turkey and Bosnia and Herzegovina with special emphasis on educational institutions. After that, in chapter four are presented investment opportunities in Bosnia and Herzegovina, such as energy sector, automotive industry, wood sector, agriculture, food processing industry and tourism sector. The study is finalized by the chapter on research, results and suggestions. Results of the research will give a more realistic picture of foreign direct investment in Bosnia and Herzegovina, which can serve as a basis for taking appropriate measures to improve the existing situation in this regard.