Uluslararasılaşmada dış pazarlara giriş: Bir vaka analizi
Entry to foreign markets in internationalization:A case study
- Tez No: 478805
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALİ YÜLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: uluslararasılaşma, ihracat, doğrudan yabancı yatırım, çok uluslu şirket, Bosna Hersek, internationalization, export, foreign direct investment, multinational enterprise, Bosnia and Herzegovina
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada tarihi çok eskilere dayanan 'uluslararasılaşma' kavramı, ihracat, doğrudan yabancı yatırım ve çokuluslu şirketler olmak üzere üç evrede incelenmiştir. Konunun anlaşılabilir olması için uluslararasılaşma kavramı makro ölçekte, yani devletler veya bölgesel örgütler düzeyinde değil; mikro ölçekte, yani şirketler düzeyinde değerlendi-rilmiştir. Çalışmanın amacı gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin uluslararasılaşma yolunda içsel ve dışsal etkenleri göz önünde bulundurararak mevcut durumlarının değerlendirilmesine ve atılması gereken adımların yakından görülmesine yardımcı olmaktır. Şirketlerin uluslararasılaşma yolunda planladıkları nihai hedef, çoku-luslu bir şirket olmaktır. Bunu yakından görebilmek için, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke menşeli şirketleri ve aynı zamanda çokuluslu şirketler olan ABB (İsviçre) ve WEG (Brezilya) ile çokuluslu şirket olma potansiyeli taşıyan AS GROUP (Bosna-Hersek) şirketinin ihracat, ciro, faaliyet alanları, faaliyet süreçleri vb. nicel veriler kapsamında irdelenmiştir. İsviçre ve Brezilya menşeli şirketlerin örnek olarak kullanılmasının sebebi AS GROUP (Bosna-Hersek) şirketinin mevcut seviyesini saptamak ve uluslararasılaşma yolunda ilerde atılacak adımların belirlenmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This historically ancient concept of“internationalization”has been analyzed in this study through the stages of export, foreign direct investment (FDI) and multinational enterprises (MNEs). In order to present the topic in the most comprehensible light, I will not evaluate it on the macro level such as countries or regional organizations but on micro level such as companies. The aim of this study is to help about the evaluation of the current picture of the enterprises from developing countries in the process of internationalization considering their inner and external factors and to perceive the necessary future steps at close range. The final target of the companies in the process of internationalization is to be a multinational enterprise. To see this closely, the MNEs from developed and developing countries such as ABB (Switzerland) and WEG (Brazil) and also a company that carries a potential of being an MNE, AS GROUP (Bosnia and Herzegovina), have been analyzed through the quantitative data of processes such as export, revenue, business area etc. The reason of using the examples of the companies from Switzerland and Brazil is to learn the current level of AS GROUP (Bosnia and Herzegovina) and to achieve the needed future steps and actions in the process of internationalization.