Yurtdışında görev yapan Türk öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyi ile stresle başa çıkma tutumları arasındaki ilişki: Arnavutluk ve Kosova örneği
Relationship between emotional intelligence levels and stres - coping behavior of Turkish teachers working abroad: Cases of Albania and Kosovo
- Tez No: 407142
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, stres, stresle baĢa çıkma, öğretmenlik, Emotional intelligence, stress, coping with stress, teachers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araĢtırmada yurtdıĢında görev yapan Türk öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile stresle baĢa çıkma tutumları arasındaki iliĢki incelenmiĢtir. Öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin ve stresle baĢa çıkma tutumlarının sosyodemografik değiĢkenlere göre anlamlı düzeyde farklılaĢıp farklılaĢmadığı; öğretmenlerde duygusal zekâ alt boyutları ile stresle baĢa çıkma tutumları alt boyutları arasında anlamlı düzeyde bir iliĢki olup olmadığı araĢtırılmıĢtır. AraĢtırmanın evrenini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Arnavutluk Turgut Özal ve Gülistan eğitim kurumları ve Kosova Gülistan eğitim kurumlarında görev yapan Türk öğretmenler oluĢturmaktadır. AraĢtırmanın örneklemini ise Arnavutluk‟tan 45 ve Kosova‟dan 49 öğretmen oluĢturmaktadır. AraĢtırmada öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerini belirlemek için Petrides ve Furnham tarafından geliĢtirilen ve Deniz, Özer ve IĢık (2013) tarafından Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalıĢması yapılan Duygusal Zekâ Özellik Ölçeği-Kısa Formu (DZÖÖ-KF) kullanılmıĢtır. Öğretmenlerin stresle baĢa çıkma tutumlarını belirlemek için Özbay(1993) tarafından geliĢtirilen ve Türkçe uyarlaması, Özbay ve ġahin (1997) tarafından yapılan Stresle BaĢa-Çıkma Tutumları Envanteri (SBTE) kullanılmıĢtır. Sosyo-demografik bilgileri toplamak için ise araĢtırmacı tarafından hazırlanan KiĢisel Bilgi Formu kullanılmıĢtır. AraĢtırmada elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile analiz edilmiĢtir. Gruplar arası anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için ikili gruplarda bağımsız gruplar t-testi, ikiden fazla olan gruplarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıĢtır. ANOVA sonuçlarının anlamlı çıktığı durumlarda, gruplar arasındaki farkı belirlemek için homojen varyanslarda Tukey testi, varyansların homojen olmadığı durumlarda Tamhane T2 testi uygulanmıĢtır. Duygusal zekâ düzeyi ve stresle baĢa çıkma tutumları değiĢkenleri arasında anlamlı düzeyde bir iliĢki olup olmadığını belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı tekniği kullanılmıĢtır. DeğiĢkenler arasında anlamlı bir iliĢki ve fark bulunup bulunmadığının belirlenmesinde 0,05 anlamlılık düzeyi esas alınmıĢtır. Analiz sonuçlarına göre aĢağıdaki sonuçlara ulaĢılmıĢtır. Verilerin analizi sonucunda bayan öğretmenlerin öz kontrol ve duygusallık puanlarının erkek öğretmenlerin puanlarından daha yüksek olduğu belirlenmiĢtir ( .05) p . 0-6 yıl mesleki kıdem grubundaki öğretmenlerinin toplam duygusal zekâ puanlarının 7-13 yıl mesleki kıdem grubundaki öğretmenlerin puanlarından daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir ( .05) p . 7-13 yıl yurtdıĢı grubunda bulunan öğretmenlerin duygusallık puanlarının 14 ve üzeri yıl yurtdıĢı grubundaki öğretmenlerin puanlarından daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir ( .05) p . 7-13 yıl yurtdıĢı grubunda bulunan öğretmenlerin sosyallik puanlarının 14 ve üzeri yıl yurtdıĢı grubundaki öğretmenlerin puanlarından daha yüksek olduğu tespit edilmiĢtir ( .05) p . Erkek öğretmenlerin stresle baĢa çıkmada kaçma-soyutlanma (biyokimyasal) tutumunu bayan öğretmenlerden daha çok benimsediği ortaya çıkmıĢtır ( .05) p . 21-27 yaĢ grubundaki öğretmenlerin stresle baĢa çıkmada kaçma-soyutlanma (duygusal-eylemsel) tutumunu 28-34 ve 35 ve üzeri yaĢ gruplarındaki öğretmenlerden daha çok benimsediği ortaya çıkmıĢtır ( .05) p . Öğretmenlerin yurtdıĢında bulunma yılları arttıkça stresle baĢa çıkmada dıĢ yardım aramayı daha az tercih ettikleri ortaya çıkmıĢtır ( .05) p . Sayısal branĢ öğretmenlerinin stresle baĢa çıkmada kaçma-soyutlanma (biyokimyasal) tutumunu sözel öğretmenlere göre daha fazla benimsediği ortaya çıkmıĢtır ( .05) p . Öğretmenlerin toplam duygusal zekâ puanları ile aktif planlama puanları arasında pozitif yönlü ( .01) p ; kaçma-soyutlanma (duygusal-eylemsel) puanları arasında negatif yönlü ( .01) p ve kaçma-soyutlanma (biyokimyasal) puanları arasında negatif yönlü ( .05) p anlamlı iliĢkiler olduğu tespit edilmiĢtir. xv Öğretmenlerin öznel iyi oluĢ puanları ile dine sığınma puanları arasında pozitif yönlü ( .05) p ve aktif planlama puanları arasında pozitif yönlü ( .01) p anlamlı iliĢkiler olduğu tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin öz kontrol puanları ile kaçma-soyutlanma (duygusal-eylemsel) puanları arasında negatif yönlü ( .01) p anlamlı bir iliĢki olduğu tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin duygusallık puanları ile dıĢ yardım arama puanları arasında pozitif yönlü ( .01) p ; aktif planlama puanları arasında pozitif yönlü ( .01) p ve kabul biliĢsel yapılanma puanları arasında negatif yönlü ( .05) p anlamlı iliĢkiler olduğu tespit edilmiĢtir. Öğretmenlerin sosyallik puanları ile aktif planlama puanları arasında pozitif yönlü ( .01) p ve kaçma-soyutlanma (duygusal-eylemsel) puanları arasında negatif yönlü ( .01) p anlamlı iliĢkiler olduğu tespit edilmiĢtir. AraĢtırma sonunda elde edilen bulgular, ilgili literatür ıĢığında tartıĢılarak, uygulayıcılara ve gelecekte yapılacak çalıĢmalar konusunda araĢtırmacılara önerilerde bulunulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
In this study the associations among the emotional intelligence and coping with stress were investigated on Turkish teachers working abroad. The population of the research is Turkish teachers who work in Albania and Kosovo. The sample consists of 94 teachers. The research is a descriptive survey study. In order to collect data, Trait Emotional Intelligence Questionnaire –Short Form (Deniz, Özer and IĢık, 2013), Coping With Stress Questionairre (Özbay and ġahin, 1993) and personal information form were used. Independent samples t-test and ANOVA were performed to analyse data. Additional Tukey and Tamhane tests were performed to detect the differences between the groups when the ANOVA results were significant. Pearson Moments Product Coefficient technique was performed to analyze the associations among the emotional intelligence and the coping subscales. The results revealed that: For scores in self-control and emotionality components of emotional intelligence, there is a significant difference in terms of gender. Female teachers scored higher than male teachers in these two components ( .05) p . Teachers who have 0-6 years of professional experience have scored higher than teachers who have 7-13 years of professional experience in total emotional intelligence subscale ( .05) p . xvii Teachers who have been abroad for 7-13 years have scored higher than teachers who have been abroad for more than 14 years in emotionality subscale ( .05) p . Teachers who have been abroad for 7-13 years have scored higher than teachers who have been abroad for more than 14 years in social competence subscale ( .05) p . Male teachers use avoidance-disengagement (biochemical) strategies more than female teachers ( .05) p . Teachers who are 21-27 years old use avoidance-disengagement (emotionaloperational) strategies more than teachers who are 28-34 and 35- years old ( .05) p . Teachers who stay abroad longer use external help seeking strategies more than teachers who are new abroad ( .05) p . Natural sciences teachers use avoidance-disengagement (biochemical) strategies more than social sciences teachers ( .05) p . Teachers‟ total emotional intelligence scores correlates positively with their active planning scores ( .01) p ; correlates negatively with their avoidancedisengagement (emotional-operational) scores ( .01) p and correlates negatively with their avoidance-disengagement (biochemical) scores ( .05) p . Teachers‟ subjective-well being scores correlates positively with their turning to religion scores ( .05) p and correlates positively with their active planning scores ( .01) p . Teachers‟ self-control scores correlates negatively with their avoidancedisengagement (emotional-operational) scores ( .01) p . Teachers‟ emotionality scores correlates positively with their external help seeking scores ( .01) p ; and negatively with their acceptance/cognitive restructuring scores negatively ( .05) p . Teachers‟ social competence scores correlates positively with their active planning scores ( .01) p and correlates negatively with their avoidancedisengagement (emotional-operational) scores ( .01) p .