2002 ve 2012 yıllarında Türkiye'de meydana gelen intihar vakası nedenlerinin mekânsal analizi
Spatial analysis of the resons of suicides occurred in 2002 and 2012 in Turkey
- Tez No: 407151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İntihar Nedenleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Mekânsal Analiz, Merkez Obje, Ortalama Merkez, Standart Sapma Elipsi, Sıcak Nokta Analizi, Kernel Yoğunluk Analizi, Suicide Reasons, Geographic Information Systems (GIS), Spatial Analysis, Central Feature, Mean Center, Standart Deviation Ellipse, Hot Spot Analysis, Kernel Density Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
En kısa tanımıyla bir insanın kendi yaşamına son vermesi olarak tanımlanabilecek olan“intihar”, sosyal bilimler içerisinde yer alan özellikle psikoloji ve sosyoloji gibi çeşitli bilimler tarafından incelenen önemli araştırma konularındandır. İntihar vakaları, bu bilim dalları tarafından kendi ilgi alanları ve araştırma prensipleri bakımından incelenmektedir. Ancak, intihar vakaları üzerinde coğrafya biliminin de kendi araştırma prensipleri bakımından yapması gereken çalışmalar mevcuttur. Dolayısıyla intiharların coğrafya biliminin yaklaşımı ile incelenmesi gerektiği için bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada intihar vakalarının mekânsal analizi, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla yapılmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan intihar verileri, nüfus verileri ile karşılaştırılmış ve ArcMap (ArcGIS 10.2) programı yardımı ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemleri olarak; merkez obje, ortalama merkez, standart sapma elipsi, sıcak nokta analizi ve kernel yoğunluk analizi yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular haritalar eşliğinde detaylı şekilde açıklanmış ve sonuçlar iki ayrı başlık altında özetlenerek çalışma sonuçlandırılmıştır. Çalışma sonucunda, Türkiye'de intihar vakalarının, 2002 yılında 2.301 kişi iken 2012 yılında 924 kişi artarak 3.225 kişiye ulaştığı tespit edilmiştir. Merkez obje ve ortalama merkez yöntemlerine göre sonuçlar genel olarak; İç Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşırken, standart sapma elipsi yöntemine göre elipsler; haritanın iç bölgelerini kapsayarak ve doğu-batı yönlü (uzantılı) olarak uzanmıştır. Sıcak nokta analizi ve kernel yoğunluk analizi yöntemlerine göre ise; yoğunlaşmaların tüm bölgelerde bulunduğu ve harita üzerinde dengesiz dağılım gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Suicides, which is defined as one's giving end to his or her life, in short, is one of the important research issues studied by various sciences located within the social sciences, especially psychology and sociology. Suicide cases are investigated by these sciences in terms of their interests and research principles. However, geography should study some aspects of suicides in terms of its research principles. The issue should be examined briefly by geography with its approach and principles, which were mentioned above. Therefore, this study was conducted. In the study, the spatial analysis of the suicide cases has been implemented by the help of geographic information systems (GIS). The data was taken from TUIK (Turkish Statistical Corporation), was compared with population data and was analyzed by using ArcMap (ArcGIS 10.2) software. As analysis methods; central object, mean center, standard deviation ellipse, hot spot analysis and kernel density analysis were used. The findings were described in detail in the accompanying maps and the results were summarized under two separate headings. As a result of the study, it has been identified that the number of suicides in Turkey has increased from 2,301 in 2002 to 3,225 in 2012 with an increase of 924 persons. According to the analysis of central feature and mean center methods, in general; the suicides were clustered around Central Anatolia. The ellipses created based on the standard deviation ellipse method included the inner regions of Turkey and extended in east-west direction (extension). According to the hot spot analysis and kernel density analysis methods; it was observed that the