Üniversite öğrencilerinin akademik erteleme düzeyleri ile genel erteleme düzeylerinin ilişkisinin incelenmesi
A study on the general procrastination & academic procrastination levels of university students
  1. Tez No: 407157
  2. Yazar: FERDA GÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erteleme, erteleme eğilimi, genel erteleme, akademik Erteleme, hedefler, Procrastination, Procrastination Tendency, General Procrastination, Academic Procrastination, Targets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinin akademik erteleme düzeyleri ile genel erteleme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin genel ve akademik erteleme düzeylerinin sosyo-demografik değişkenler temelindeki farklılaşmaları ile genel ve akademik erteleme düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılması gereken işlerin son ana bırakılması davranışı olan erteleme, tarihsel bir geçmişe sahip olsa da özellikle akademik erteleme ile ilgili araştırmalar son 20 yılda gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu araştırmada, 2014 – 2015 akademik yılda İç Anadoludaki bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinin 10 ayrı bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, genel erteleme eğilimi ölçeği ve Aitken akademik erteleme eğilimi ölçeği uygulanmıştır. Yaş grubu ağırlıklı olarak 17-26 yaş olan katılımcılar, 288' i kız ve 113' ü erkek olmak üzere toplam 401 ögretmen adayıdır. Bu çalışmada SPSS 22 bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Ölçeklerin sosyo-demografik değişkenlerle arasındaki farklılaşmaya bakılırken t-testi, ANOVA, kullanılarak değerlendirilmiştir. Doğrulama analizleri olarak t-testi, ANOVA, Tukey HSD, Scheffe, Bonferroni, Levene testleri uygulanmıştır. Genel erteleme eğilimi ve akademik erteleme eğilimi ölçekleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon yöntemi ile hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda erkek öğrencilerin genel erteleme düzeyleri kız öğrencilere göre daha yüksek çıkmıştır. Yaş grupları olarak bakıldığında 24-26 yaş aralığındaki öğrenciler ile anneleri ve babaları lise mezunu olan öğrencilerin akademik erteleme eğilimlerinin diğer gruplardan daha fazla olduğu görülmüştür. Açık-uçlu soru ile sorulan ve kategorize edilerek değerlendirilen yakın ve uzak hedeflerin birbirleriyle örtüştükleri ve temel olarak da bir meslek sahibi olmakla ilgili olduğu görülmüştür. Kendini geliştirmek ve mutlu olmak da çok az öğrencinin ifade ettikleri diğer hedeflerdir. Mezun olduktan birkaç yıl sonra yakın ve uzak hedeflerini gerçekleştirmiş olacak öğretmenlerin; hedefleri olan, hedeflerini gerçekleştirmek için çalışan, uğraşan, başarılı öğrenciler yetiştirmelerinin zor olduğu öngörülebilir. Genel erteleme eğilimi içinde olan öğrencilerin akademik eğilimleri de yüksek çıkmıştır. Çalışmanın sonunda konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study was performed on the purpose of examining the relationship between the academic procrastination level and the general procrastination level of university students. In the study, differentiation of general and academic procrastination levels of university students on the basis of socio-demographic variables and the relationship between general and academic procrastination levels were analyzed. Although the procrastination behaviour which means leaving everything on the“to do list”till the deadline, had a very historical background, especially researches on academic procrastination started in the last two decades. In the present research, a personal information form prepared by the researcher, general procrastination tendency scale and Aitken academic procrastination tendency scale were applied to the university students from 10 different branches of the education faculty of a state university in Central Anatolia during 2014 - 2015 academic year. The study group was consisted of 288 female and 113 male prospective teachers who were mostly from 24 – 26 age group. In the study SPSS 22 computer package programme was used. The differentiation between the socio-demographic variables and the scales were evaluated by using t-test and ANOVA analysis. ANOVA, t-Test, TukeyHSD, Scheffe, Bonferroni and Levene test were applied as confirmation analyses. The relationship between general and academic procrastination scales were calculated by Pearson Correlation technique. According to the results general procrastination levels of male students' were higher than females. The academic procrostination tendency levels of both 24 – 26 age group students and the students whose parents graduated from high schools were higher than the other students' tendency levels. Close and far targets which were asked by open-ended questions and evaluated by cathegorizing were seen to correspond to each other and related with having a profession. Personal improvement and being happy were also the targets of very few students. It can be predicted that it will be hard for the (prospective) teachers who have fulfilled their close and far targets just a few years later after their graduations, to train / educate the successful students who have their own targets and also try, work to fulfill them soon. The students who have general procrastination tendency also have a high academic procrastination tendency levels. At the end of the study suggestions were made related on the subject.