Nesefî'nin (Ö. 710 / 1310) el - Musaffâ'sının fıkıh tarihindeki yeri ve edisyon kritiği
The place of Abu'l-Barakat al-Nasafi's al-Nusaffa (710 / 1310) in the history of fiqh and its critical edition
- Tez No: 407237
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Nesefi, Musaffa, Hilafiyyat, Şerh, El-Manzume, Edisyon Kritik, al-Nasafi, al-Musaffa, Khilafiyyat, Sharh, al-Manzuma, Critical Edition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1353
Özet
Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin (710/1310) El- Musaffâ'sının Fıkıh Tarihindeki Yeri ve Edisyon Kritiği Bu çalışma giriş, üç bölüm, sonuç ve el-Musaffâ'nın tenkitli metin kısımlarından oluşmaktadır. el-Musaffâ, ilm-i hilafla ilgili bir çalışma olduğu için girişte hilâfiyâta dair bilgilere ve eserlere yer verildi, şerh olduğu için de şerh ve şerh çeşitleri açıklandı. el-Musaffâ, Ebü'l-Berekât en-Nesefî tarafından Ebu Hafs en-Nesefî'nin el-Manzûme fi'l-Hilâfiyyat adlı eseri üzerine yapılmış bir şerhtir. Hanefi mezhebi içindeki ve Hanefiler ile Maliki ve Şafîî mezhepleri arasındaki görüş ayrılıklarından bahsetmektedir. Kitap on bölümden oluşmaktadır ve tertibi klasik fıkıh kitaplarının tertibi gibidir. Ebu Hafs en-Nesefi ve Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin hayatları, hocaları, yaşadıkları dönemler ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin kitapları üzerine yapılan çalışmalar, eserlerinin yazmalarının bulunduğu kütüphaneler ve numaraları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada, el-Musaffâ'nın yazmaları tanıtıldı, nüshalar arasındaki farklılıklar gösterildi, kendinden önce referans aldığı kaynaklar ve atıf sayıları belirtildi. Ayrıca kendinden sonraki dönemde yazılan eserlere etkileri üzerinde duruldu, kitaplar ve konuları belirtildi. el-Musaffâ'ya yapılan atıflar ve Ebü'l-Berekât en-Nesefî'nin tercih ettiği görüşlerin sonraki eser sahipleri tarafından da tercih edilmesi kitabın önemini göstermektedir. Bu çalışma yazıldığı günden bu güne başka teliflere kaynaklık etmiş kıymetli bir kitaptır.
Özet (Çeviri)
The Place Of Abu'l-Barakat Al-Nasafi's Al-Musaffa (710/1310) In The History Of Fiqh And Its Critical Edition This study consists of an Introduction, Three Chapters, a Conclusion, and the Critical Textual Edition of Al-Musaffa. Because Al-Musaffa is a study related to 'ilm al-khilaf (the Science of Opposition), some information about 'Khilafiyyat' (the Sciences of Opposition) and important books on it were presented in the introduction. Because it is also a sharh book (explanation), sharh and its varieties were explained in the introduction as well. Al-Musaffa is a sharh that was written about Abu Hafs al-Nasafi's“Al-Manzuma Fi'l Hilafiyyat”by Abu'l-Barakat al-Nasafi. It mentions the disagreements within the Hanafi sect and also the differences between the Hanafis, Malikis and Shafiis. The Book consists of ten chapters, and its arrangement is similar to the arrangement of the classical Fiqh books. Some information about Abu Hafs al-Nasafi and Abu'l Barakat al-Nasafi has been provided vis-a-vis their lives, teachers, the periods they lived and their works. Besides, the studies carried out on Abu'l Barakat al-Nasafi's works, the libraries in which the regisration of his manuscripts of his works were discussed in detail. In this study, the hand-written manuscripts of al-Musaffa were introduced, the differences between the copies have been shown, and the resources which he relied on and the reference numbers were determined. Moreover, its effects on the studies written after the sharh was studied and the books and their topics have been pointed out. The references to al-Musaffa and the adaptation of his opinions by the following writers are enough to show the importance of the book. In short, this is a valuable book that has become a source for other original works from the time of its creation up until now.
Benzer Tezler
- Muhammed Muhyiddin en-Niksârî'nin 'Şerhü'l-Umde' eserinin tahkiki ve tahlili
Review and analysis of Muhammed Muhyiddin en-Niksari's 'al Sharh al Umdah'
ENES ERSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinErciyes ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HARUN IŞIK
- Feyzü'r-Râzık Ale'l-Bahri'r-Râik adlı eserin edisyon kritiği (İbadetler bölümü)
Edition critique of the work named Fayd al-Raziq Ala al-Bahr al-Raiq (Prayers section)
RAMEZ ALHAMAD
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinSelçuk ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUHAMMET RAŞİT AKPINAR
- Rivayet tefsiri açısından Nesefi'nin Medarikü't-Tenzili
The rivayah of tafsir about Nesefi's Mederiku't-Tenzil
AHMET DİNÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
DinDokuz Eylül ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZEL
- Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl'inde Mu'tezile'ye yönelttiği eleştiriler
Nasafi's criticized verses of Mutazila at Medariku't-Tenzil
TALHA YAVUZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
DinRecep Tayyip Erdoğan ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SALİH SABRİ YAVUZ
- Nesefi tefsirindeki ahkâm ayetlerinin yorumu
Interpretation of the verse in Nasafi ahkam comments
HALİL KARA
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
DinDokuz Eylül ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ