İç mekan tasarımında modüler seramik separasyonlar
Modular ceramic separations in the designing of interior
- Tez No: 407384
- Danışmanlar: DOÇ. T. EMRE FEYZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Space Design, Modularity, Separation, Ceramic Separation, Architecture and Ceramic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada öncelikle mekan kavramı ve tasarımı üzerinde durulmuştur. İnsan-mekan ilişkisi açıklanmış ve ardından esneklik kavramının mekan düzenlemelerine nasıl aktarıldığına dair örnekler incelenmiştir. İkinci bölümde,“Modülerlik Kavramı”başlığı altında; modülerlik, oran ve standardizasyon tanımları yapılmış ve aralarındaki ilişki ele alınmıştır. Modüler tasarım sürecinde insan ölçülerinin ne derece belirleyici olduğu açıklanmıştır. Ayrıca pek çok yerde karşımıza çıkan Altın Oran'ın doğada ve sanattaki yerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde, mimarlık ve seramik arasındaki kuvvetli bağ üzerinde durulmuştur. Öncelikle seramik yapı malzemelerinin üretimi, sınıflandırılması, kalite özellikleri ve kullanım alanlarından bahsedilmiştir. Malzeme özelliklerinin ardından, seramik kullanımı olan mimari örnekler incelenmiştir.“Separasyonlar”başlığı altındaki dördüncü bölümde, separasyonun tanımı yapılmış, kullanım alanları ve tarihsel süreçteki gelişiminden söz edilmiştir. Bunun yanı sıra; hangi malzemeden oluşturulabileceği, hangi beklentileri sağlaması gerektiği üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde seramik separasyon örneklerinin yanında farklı malzeme kullanılarak oluşturulan tasarımlara da yer verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise modüler birimlerden oluşturulan seramik separasyon uygulamaları bulunmaktadır. Tasarımların fikir aşamasındaki çıkış noktaları, aktarılmak istenen duygu ve düşünceler ve üretim aşamaları açıklanmıştır. İlk dört bölümün ve gerçekleştirilen uygulamaların sonucunda çalışma raporunun genel değerlendirmesi yapılmıştır. Anahtar Sözcükler Mekan Tasarımı, Modülerlik, Separasyon, Seramik Separasyon, Mimarlık ve Seramik
Özet (Çeviri)
In this study, first, space concept and designing has been dwelled on. Human-Space relation has been revealed. Some samples were reviewed which were on conveying the concept to the installations. In the second chapter, describing about the modularity, proportion and standardization under the title of“Modularity Concept”has been identified and the relation between each other has been discussed. Being determinative to what extent of human dimensions in the modular design has been revealed. Besides, the status of Golden Proportion that appears in a great deal of places in the nature and art has been referred. In the third chapter, the strong connection between architecture and ceramic has been dwelled on. Firstly, the production of ceramic building materials, classification, quality specialities and areas of usage have been dwelled on. Subsequent to material characteristics, the architectural samples related with ceramic usage have been reviewed. In the fourth chapter under the title“Separations”, the identification of separation has been done; area of usage and development throughout the history have been specified. In additon, from which material can be constituted and which expectations should be met have been dwelled on. Besides, the designs that are constituted by different materials have been set forth as well as the ceramic separation samples. In the fifth and last chapter, the applications of ceramic separations that are constituted from modular units have been set forth. Starting point of the designs at the idea stage, the emotions and ideas that are aimed to express and production stages have been revealed. General assessment of the first chapter and study report as a result of the ongoing applications have been made.