İfade olarak figür
Fi̇gur as an expressi̇on
- Tez No: 407393
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA SALİM AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: figure, figurative, abstraction, composition, colour
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanoğlu sanat aracılığıyla görünür gerçeği yorumlamaktadır. Böylece gerçeği tam anlamıyla taklit değil, gerçeğe kendi yorumunu katarak sanata dönüştürmüştür. Sanat tarihi boyunca farklı akımlar farklı yöntemler ile bu yorumu yapmışlardır. Sanat eserleri vasıtasıyla günümüze aktarılan bu yorumlar yapıldığı dönem ve coğrafyadan önemli bilgiler açıklamaktadır. Figür, sanat tarihinde her zaman resimlemeye konu olan bir araç olmuştur. Ancak figür ile bağlantılı çalışmalardan söz ettiğimizde birçoğu zaman“Soyutlama”konseptiyle karşı karşıya Bu raporda figür ve soyutlamayı içselleştirip, özümseyip anlamını anlattıktan sonra kendi üzerimde etkili olan sanatçıların eserleri incelenmiştir. Bu eserlerin benim çalışmalarımdaki etkileri yol 3.Bölümde uyguladığım çalışmaları estetik ve plastik açıdan anlatarak onların hangi süreç içerisinde ortaya çıktığını aydınlatmaya çalışılmıştır. Bu süreç içerisinde soyutlanan figürlerle, fon ilişkisi, kompozisyon düzenlenmesi, renk ve biçim ilişkileri göz önünde bulundurulmuştur. Bu doğrultuda çalıştığım resim ve desenlerde, kompozisyonlarımdaki figürleri ve soyutlanan diğer öğeleri bir arada kullanarak ilişkilendirmeye ve bir bütün oluşturmaya çalışılmıştır. Deneysel sanat düşüncesi yönünde, çalışmaların yapılış sürecinde farklı teknikler kullanarak onları plastik açıdan daha zenginleştirmek amaç edinilmiştir. Anahtar Sözlükler: Figür, Figüratif, Soyutlama, Kompozisyon Yapımı, Renk
Özet (Çeviri)
Man always expresses the phenomena through the art, meaning that by its own sense of expression he reshape it as an art. During the history, variety style of arts are expressed in different ways. Due to art works have been inherited from the earliest time, many useful and important information about geographical situation of that art work have been derived. Throughout the history, a figure such a man, tree are mostly chosen as a desirable subject for painting. If we consider to figurative painting, we usually will encounter abstract view. In this dissertation, except of figurative and abstract art work consideration, we do survey on art works which impressed my own art works. Moreover, these subjects are interpreted in my art works. In third chapter, my art works from aesthetics and visual perspectives are explained and in which trend they are created. In this regard, composition structure of figures and another abstract elements in my art works are used to create a comprehensive artwork. From experimental and analytical perspective during artworks, variety type of methods implemented to create a perfect art work.