Kalite çalışmalarının hastanelerde uygulanması: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi örneği
Quality studies in hospitals applyment: Example for the Hospital of the Faculty of Medicine of Akdeniz University
  1. Tez No: 407461
  2. Yazar: SALİM USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite çalışmaları, toplam kalite yönetimi, hastaneler, Quality studies, total quality management, hospitals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde her büyüklükteki hastane için kalitenin önemi tartışılmayacak kadar açıktır. Hastaneler, yoğun rekabet ortamında hedeflerine ulaşabilmek ve ayakta kalabilmek için hizmet kalitesini artırıcı önlemler almak zorundadır. Bu sebeple hastaneler, Kalite Çalışmalarını ve Toplam Kalite Yönetimini (TKY) hastane yönetimi sistemi içerisinde profesyonelce uygulayabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi almış olan Tıp Fakültesi Hastanesinde vaka çalışması uygulanmıştır. Elde edilen bulgular Kalite Çalışmalarının ve Toplam Kalite Yönetiminin (TKY) genel anlamda kurumsal performans ve hizmet kalitesi üzerinde pozitif bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the significance of quality is indisputable for any size of hospital. Hospital must take actions to increase their service quality to achieve their goals and to survive in the dense competition environment. For this purpose, hospitals must be able to apply Quality studies and Total Quality Management (TQM) in company management system professionally. In the extent of this study, a case analysis was applied in the hospital of the faculty of medicine which has ISO 9001:2008 quality management system certification. Obtained findings showed that Quality studies and Total Quality Management (TQM) have a positive effect on corporate performance and service quality