Posta hizmetleri sektöründe yapılan reformlar, posta hizmetlerinin serbestleştirilmesi 'PTT A.ş örneği''
Reforms in postal services sector, liberalization of postal services: Case of PTT Aş
- Tez No: 407502
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. AHU GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: PTT Aġ, Posta Hizmetleri, SerbestleĢme, Reform, Posta Tekeli, PTT Inc, Mail Services, Liberalization, Reform, Postal Monopoly
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Haberleşmenin vazgeçilmez bir aracı olan posta hizmetleri ekonomik ve sosyal faaliyetler için hayati bir önem taşımaktadır. Dünyada etkili olan küreselleşme ve teknolojik gelişmeler sonucunda ülke genelinde posta hizmetlerinin kaliteli, sürekli, tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücretle, etkin, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde sunulmasını sağlamak üzere posta bu sektöründe bir takım düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin hizmet anlayışları ve AB'nin bu yöndeki etkisiyle Türkiye' de bir takım reformlar yapma gereği duyulmuştur. Öncelikle PTT tekelinde olan hizmetlerin bir kısmı serbestleştirilerek; mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaflığı sağlanmış bir sektör oluşturulması ve bu sektörde düzenleme ve denetimin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmamda Türkiye'de posta hizmetleri sektörünün tarihi, mevcut durumu, yapılan reformlar sonucunda PTT'nin AŞ'ye dönüştürülme aşamasını, posta hizmetlerinin serbestleşme gerekliliklerini ele aldık.
Özet (Çeviri)
The indispensable communication tool for economic and social activity which postal services are vital. According to development in globalization and technology around the world, Turkish Postal Services' quality, sustainability should design with affordable fee for all users, active and competitive framework. Emerging and developing countries' service concepts and EU's effect forced Turkey to reform their postal services. First of all, liberalization of some services which are monopoly by PTT aims that financially strong, stable and transparent sector conditions and apply regulations and auditing. In this Thesis, historical background of Turkish postal services sector, current status,transformation of PTT Inc. according to reforms, the requirement of liberalization process are handled by me.