Algılanan liderlik tarzları, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesine yönelik bir araştırma
A research on investigation of the relationship among perceived leadership styles, organizational justice and organizational commitment
  1. Tez No: 407586
  2. Yazar: MİTHAT TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Leadership, Organizational Justice, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Örgütler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de hayatın vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Her insan dolaylı olarak ya da doğrudan örgütün üyesi olma durumundadır. Örgütün bir üyesi olarak insan hem psikolojik hem de sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bu noktada örgütlerin belirlemiş olduğu hedeflere ulaşarak başarılı bir şekilde faaliyetlerini devam ettirmesi hem kendileri hem de çalışanlar açısından kazanımları beraberinde getirecektir. Örgütlerin başarısında temel unsurlardan birisi örgütlerin sahip olduğu insan kaynaklarıdır. Örgüt yöneticilerinin sahip olunan bu kaynağı etkin olarak yönetebilmesi ve örgüt üyelerinin belirlenmiş bir vizyon etrafında bir araya getirilmesi yöneticilerin ortaya koyacağı liderlik tarzına ve örgütsel uygulamalardaki adaletli tutumuna bağlıdır. Yöneticinin insanı dikkate alan ve insan ilişkilerini ön plana alarak çalışanlarını destekleyici tarzda liderlik yaklaşımı sergileyen ve alınan kararlara katılımını sağlayan ve örgütsel kazanımların dağıtımında adil olan yöneticilere bağlı olarak çalışanların örgütsel bağlılıklarının yüksek düzeyde gerçekleştiği ifade edilmektedir. Örgütsel bağlılığa sahip çalışanların isten ayrılma isteklerinin azaldığı, iş performanslarının ve iş tatminlerinin arttığı ifade edilmektedir. Yapılan bu araştırma ile bir kamu üniversitesinin akademik ve idari personelinin liderlik ve adalet algılamalarının belirlenmesi ve çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerini ortaya çıkarmak amaçlanmakta olup; liderlik algısı, örgütsel adalet ve örgütsel bağlık arasındaki etkileşimler ortaya konulmuştur. Araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın amacı ve araştırma soruları ortaya konulmaktadır. İkinci bölümde liderlik kavramı, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet kavramları ile ilgili literatür araştırmasına yer verilmektedir. Üçüncü bölümde araştırmanın hipotezlerinin geliştirilmesi yer almaktadır. Dördüncü bölümde araştırmanın modeli, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama ve analiz teknikleri, varsayımları ve sınırlılıkları hakkında bilgi verilmektedir. Beşinci bölümde araştırmanın bulguları ile ilgili veriler verilirken altıncı ve son bölümde sonuç ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizations are one of the indispensable parts of life nowadays as in the past. Each individual is directly or indirectly in the position of being a member of the organization. An individual can fulfill both his/her psychological and social needs through being a member of the organization. At this point, carrying on their activities successfully and reaching their determined goals will probably bring about some gains both for the organizations and the employees. One of the basic factors in the success of organizations is the human resources that organizations have. Organization managers' ability to manage this source effectively and to enable organization members' to share the same determined vision, depend on the managers' leadership style and fair attitudes in organizational applications. It is stated that employees' high level of organizational commitment is related to the managers who take people into consideration, give particular importance to the human affairs, have a supportive leadership approach, agree with the decisions taken and who is fair in the distribution of gains. It is also stated that employees who have an organizational commitment, have less desire to quit their job, and their job performance and satisfaction increase. In the present study, it is aimed to determine the justice and leadership perception of academic and administrative personnel of public university and also to find out the employees' level of organizational commitment. Besides, the relationship between leadership perception, organizational justice and commitment is presented. The present study consists of six chapters. In the first chapter, the importance and aim of the research presented. In the second chapter, information about leadership, organizational commitment and organizational justice -which are the basic concepts about the subject of thesis, is given. In the third chapter, an application in regard to the interaction/relationship between leadership perception, organizational justice and commitment is presented. Hypotheses are devoloped in this chapter based on the literature review. In the fourth chapter gives information about the research design, sample size, the data collection procedures and analysis technique, assumptions limitations. In the fifth chapter findings of research and evaluations presented. In the sixth chapter conclusion and recommendations presented.