Reşadiye (Tokat) ilçe merkezinde deprem risk analizi
Earthquake risk analysis in Reşadiye town (Tokat)
- Tez No: 407687
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Deprem tehlikesi, Poisson, Reşadiye, yapı stoku, Earthquake hazard, Poisson, Reşadiye, Building stok
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Reşadiye ilçe merkezi, Orta Karadeniz Bölümü'nde Tokat İli sınırları içerisinde yer almaktadır. İnceleme alanı Reşadiye Belediyesi mücavir alanı ile sınırlandırılmıştır. Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan araştırma sahasının yakın çevresinde de çeşitli diri fayların varlığı söz konusudur. Bu çalışmanın temel amacı riskli binaların tespit edilmesi ve risk altındaki nüfusun belirlenmesidir. Bu amaç çerçevesinde mevcut yapı stoku Kademeli Değerlendirme Yöntemi kullanılarak taranmış ve yüksek riskli binalar belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar Arcgis 10.0© programı kullanılarak haritalanmıştır. Reşadiye ilçe merkezindeki deprem tehlikesi Poisson modeli ile belirlenmiştir. Buna göre 7.2 büyüklüğünde bir depremin 50 yıl içinde gerçekleşme olasılığı %50' olarak bulunmuştur. Yapılan sokak taramasında ise araştırma sahasında 1.657 binadan 434'ü yüksek risk grubunda değerlendirilmiştir. Bu binalarda gündüz 1.218 kişi gece 2.053 kişi ikamet etmektedir. Muhtemel bir depremin gündüz veya gece oluşuna göre risk altındaki nüfusun değişimi %40,6'dır. Reşadiye deprem dışında farklı doğal afetlerin görülebileceği yerleşim merkezlerinden biridir. Heyelan, kaya düşmesi ve taşkın gibi afetlerin de etkileme bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle daha kapsamlı bir afet araştırmasının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada Reşadiye ilçe merkezindeki deprem tehlikesi ve risk altındaki nüfus bütüncül bir yaklaşımla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Reşadiye ilçe merkezinin güncel büyümesi zayıf zeminler üzerinde devam etmektedir. Mevcut yapı stoku büyük oranda eskidir. İncelenen 1.657 binanın %11'i ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Riskli olarak tespiti yapılmış olan binalar için deneysel yöntemlere başvurulması gerekmektedir. Güvenli olmayan konutların kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesine çalışmak en doğru çözüm olacaktır.
Özet (Çeviri)
Resadiye town is located within the boundaries of Tokat province in the Central Black Sea Division. The research area is bounded by the contiguous area of the Municipality of Resadiye. There are various active faults around the research area because it is located on the North Anatolian Fault Zone. The main purpose of this study is to identify risky buildings and determine the population at risk for earthquakes. For this purpose, the existing buildings are scanned using Graduated Assessment Method and high-risk buildings were identified. The obtained results are mapped using ArcGIS 10.0 © program. The earthquake hazard potential in Resadiye town is determined by the Poisson model. Thus, the occurring probability of M≥7.2 earthquake in 50 years is calculated as %50. 434 of 1,657 buildings in the research area are assessed in high-risk group on the field researches. 1,218 people reside during the daytime and 2,053 people reside during the nighttime in high risked buildings. Change in the population at risk is 40.6% for a possible earthquake happened during the daytime or nighttime. Resadiye is one of the places that some other hazards different from earthquakes may happen. It is located within the risk area of hazards such as landslides, rock falls, and floods. Therefore, a more comprehensive disaster research should be applied. In this study, the earthquake hazard in Resadiye town and the population at risk are tried to determine with a holistic approach. The current growth of Resadiye town continues on weak grounds. The existing building stock is largely outdated. 11% of the identified 1,657 buildings completed their economic lives. Experimental methods should be applied on buildings which have been identified as risky. It would be the best solution to evaluate the unsafe buildings on the scope of urban renewal.