Post-modern eleştiri ve Zeki Demirkubuz filmlerinde minör politika
Post-modern criticism and minor politics at Zeki Demirkubuz's movies
  1. Tez No: 407738
  2. Yazar: ALİ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Post-modernizm, Post-yapısalcılık, Minör Politika, Zeki Demirkubuz Sineması, Post-modernism, Post-structuralism, Minor Politics, Cinema of Zeki Demirkubuz
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma post-modern felsefenin sunduğu kavramlar ile Zeki Demirkubuz filmlerindeki minör politikaları araştırmaktadır. Post-modern felsefeye esin vermiş olan Marx'ın, Spinoza'nın ve Nietzsche'nin kavramları, günümüzün politikalarına ve sanat anlayışına yön vermektedirler. Zeki Demirkubuz'un“Yeraltı”filmi, Nietzscheci bir perspektifle okunduğunda özgür tinli bir şahsiyetin dönüşümlerini ve bu tinsel dönüşümün ardındaki minör politikaları okumamıza imkân vermektedir.“Kıskanmak”filmi ise Demirkubuz'un sinematografisinde bulunan anlaşılması zor, karanlık tabiatlı karakterlerin yaşantısına değinmektedir. Bu noktada insan tabiatını yergici bir anlayışla değil etik açıdan okumaya çalışmış Spinoza'nın felsefesi yoluyla“Kıskanmak”filminin temel meselesi olan tutkuların anlaşılmasına çalışılmaktadır.“Üçüncü Sayfa”filmiyse, doksanlı yılların biyo-politik dönüşümlerini ve karakterlerin minör politik bir anlayış içerisinden okunabilecek yaşantılarını yansıtmaktadır. Bu film çözümlemelerinde aynı zamanda Marx'ın, Spinoza'nın ve Nietzsche'nin post-modern yorumlamalarını yapan Deleuze, Foucault, Negri'nin çalışmaları da temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes minor politics of Zeki Demirkubuz's movies by way of post-modern notions. Notions which are used by Marx, Spinoza and Nietszche inspires post-modern philosophy and these notions shape politic opinions and artistic perspectives of present day. When movie named“Yeraltı”is read with perspective of Nietzsche it is seen minor politics beyond to a free soul person's transformations. Zeki Demirkubuz's other movie“Kıskanmak”focuses lives of persons who are very dark and hard characters. This movie is analyzed with Spinoza's philosophy.Spinoza conceives nature of human in terms of ethic and passion. And“Üçüncü sayfa”reflects bio-politic formations of 1990's and its characters in terms of minor politic. While these movies is analyzed it is benefited from Deleuze, Foucault, Negri's theorical Works. Because they interprets Marx, Spinoza and Nietzsche according to post-modernism.