Geri Dön

Küreselleşme çağında otonominin yeniden inşası

Reconstructing the autonomy in the age of globalization

  1. Tez No: 407740
  2. Yazar: MÜMTAZ MURAT KÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN AYKAÇ YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Otonomi, Özerklik, Liberalizm, Küreselleşme, Neoliberalizm, Kalkınma, Post-Kalkınma Teorisi, Castoriadis, Zapatista Hareketi, Autonomy, Liberalism, Globalization, Neoliberalism, Development, Post-Development Theory, Castoriadis, Zapatista Movement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 209

Özet

Kalkınma projeleri ile birlikte neoliberal küreselleşme, dünyayı Batı ideallerine göre yıllardır şekillendiren modernite kurumlarındandır. Özellikle“Üçüncü Dünya'da”bu şekillendirmenin yapılması birçok topluma yoksulluk, sefalet ve şiddet getirmiştir. Bu şiddet ve yoksulluğun mağdurları olan ve kapitalizmin kaderleri olmadığının farkında olan taban hareketleri alternatifler yaratabilmenin çabası içindedirler. Otonomi ise bu çabanın gerçekleştirilebilmesinin yoludur. Fakat ne var ki otonomi kavramı birçok özerklik hareketine de temel olacak şekilde uzun süredir liberal düşünce okulunun tahakkümü altındadır. Otonomi kavramına farazi durumlar üzerinden daha büyük bir amaca ulaşmanın aracı olarak yaklaşan liberal otonomi yaklaşımı neoliberal küreselleşme sürecinde sığ kalmaktadır. Çalışmada incelenen Zapatista Hareketi örneğinde de görüldüğü gibi, tabandan gelen toplumsal hareketlerin otonom olmayı arzuladıkları modernite kurumlarını liberal otonomi yaklaşımları doğal ve alternatifi olmayan gerçeklikler olarak üstü açık ya da kapalı kabul etmektedirler. Böyle bir yaklaşım ise Castoriadis'in heteronomi olarak adlandırdığı otonomiye zıt bir durumu ortaya çıkartmaktadır. Liberal otonomi yaklaşımlarının bizzat toplumların otonom olmayı arzuladıkları gerçeklikleri alternatifsiz kabul etmesi yeni bir otonomi yaklaşımının inşasını gerekli ve mümkün kılmaktadır. Neoliberal küreselleşme ve kalkınma projesi gibi toplulukların otonom olabilmelerini engelleyen modernite kurumlarını tamamen reddeden Post-Kalkınma Teorisi ise çok boyutlu otonominin inşası için kuramsal bir çerçeve sunmaktadır. Liberal otonomi yaklaşımları aksine Post-Kalkınma Teorisi, Zapatista Hareketi'nde de görüldüğü gibi siyasi, ekonomik ve kültürel mecralarda çok boyutlu bir otonomi yaklaşımına sahiptir. Otonomi kavramını, ulus devletin merkezi tarafından tanınan siyasi ve kültürel ayrıcalıklar olarak kabul etmek yerine, bu çalışma sömürgecilikten kalkınma projelerine modernite kurumlarının hepsinin mağduru olan toplulukların oluşturduğu Zapatista Hareketi'nde de görüldüğü gibi çok boyutlu bir otonomi yaklaşımının kuramlaştırılmasını hedeflemektedir.

Özet (Çeviri)

Along with development projects, neoliberal globalization has been one of the modernity institutions which transforms rest of the World in line with Western ideals. Such transformation has brought poverty, misery and violence to communities and especially to those in the so-called“Third World”. Those communities have come to realize that the system that bears such misery and violence is not their fate and is not without an alternative and the ways of creating such alternatives are emanating from the grassroots. The concept of autonomy is the path to such attempts of creating alternatives. However, autonomy has long been studied in and associated with liberal school of thought. But, the liberal approaches to autonomy which tend to see autonomy as a tool for achieving a greater goal and conceptualizes it through vague and abstract situtations, are nothing but shallow in these times of neoliberal globalization. Because, as it can be observed in the case of Zapatista Movement, the grassroots initiatives aim to be autonomous from the institutions of modernity and the liberal approaches view these institutions like free-market economy or nation-state as natural realities and without their alternatives. Such an approach is not only compatible with the very notion of autonomy but is what Castoriadis called heteronomy; the opposite of autonomy. In this light, the Post-Development Theory provides theoretical framework for an alternative and multi-layered conceptualization of autonomy. As it can be seen in the case of Zapatista Movement, the project of autonomy can be realized through political, cultural and economic levels. It is the aim of this study to theorize such an alternative and multi-layered approach to autonomy.

Benzer Tezler

  1. Reflections of identity on architecture in the age of globalization

    Küreselleşme çağında kimliğin mimarlık üzerindeki etkileri

    DENİZ CEREN KUDUĞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2014

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PELİN DURSUN

  2. Foreign investments in the banking sector and bilateral state relations: The Greek-Turkish case

    Banka sektöründe yabancı yatırımlar ve ikili devlet ilişkileri: Yunan-Türk örneği

    EİRİNİ KECHRİOTİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    Bankacılıkİstanbul Bilgi Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EROL KATIRCIOĞLU

    YRD. DOÇ. DR. HARRY TZİMİTRAS

  3. Factors influencing customer satisfaction level in an e-commerce platform: A case study analysis of Digikala in İran

    Bir e-ticaret platformunda müşteri memnuniyetini etkileyen faktörler: İran'da bulunan Digikala'nın vaka analizi

    GITI IRANTAJ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    İşletmeİstanbul Aydın Üniversitesi

    İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. FARID HUSEYNOV

  4. Tiflis'te kentleşme ve kentsel sorunlar üzerine sosyolojik bir araştırma

    A sociological research on urbanization and urban problems in Tbilisi

    ANİ TARUGISHVILI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Kamu YönetimiAkdeniz Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SUAT KOLUKIRIK

  5. Küreselleşme çağında Türk medyasında milliyetçilik

    Nationalism in Turkish media in globalization

    DENİZ MUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    İletişim BilimleriMarmara Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FİLİZ AYDOĞAN BOSHELE