Gender bias in recognition of adhd: important factors for teachers' successful management of ADHD
Öğretmenlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukları tanımasında cinsiyetönyargısı ve öğretmenlerin sınıf yönetimi için önemli faktörler
  1. Tez No: 407828
  2. Yazar: ECE ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE MELTEM BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Cinsiyet Önyargısı, Öğretmen, Tanıma, Öğretmen Özyeterliliği, Bağlanma Stilleri, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Gender Bias, Teacher, Recognition, Teachers' Sense of Efficacy, Attachment Style
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocukları tanımalarında cinsiyet önyargılarının incelenmesi üzerinedir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin DEHB tanısı olan çocuklarla ilgili geçmiş deneyimleri, bağlanma stilleri (kaçınan ve kaygılı bağlanma) ve öz yeterlilikleri gibi yordayıcı değişkenlerin DEHB alt tipi- dikkat eksikliği- olan kız öğrencilerin uzmana yönlendirilmesinde ve sınıf içi aktivitelere katılmasındaki rollerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem grubu, özel ve devlet okullarında çalışan 100 (85 Kadın, 15 Erkek) ilkokul öğretmeninden oluşmuştur. Araştırma verileri; demografik bilgi formu, görsel derecelendirme ölçeği, doğru/yanlış, çoktan seçmeli ve açık uçlu soruları içeren kısa hikâyeler, Öğretmen Öz yeterlilik Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ve DEHB ile ilgili deneyim sorularından oluşmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, öğretmenlerin dikkat eksikliği olan kız öğrencileri tanımakta başarısız oldukları, öğretmenlerin bileşik alt tipte, kızları daha az tanıdıkları, ve hiperaktivite alt tipinde kızları erkeklerden daha fazla tanıdıkları bulunmuştur. Bu bulgulara ek olarak, öğretmenlerin öz yeterliliğinin ve kaygılı bağlanma stilinin, dikkat eksikliği olan bir kız öğrenciyi uzmana yönlendirmede yordadığı bulunmuştur. Ayrıca öğretmen öz yeterliliğinin, dikkat eksikliği olan bir kız öğrenciyi sınıf içi aktivitelerine katmada yordayıcı değişken olduğu bulunmuştur. Araştırma sonuçları, tartışma kısmında, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Elde edilen bulguların, sınıf öğretmenleri tarafından dikkat eksikliği olan kızların semptomlarının tanınması, uzmana yönlendirilebilmelerine ve sınıf içi aktivitelerine katılabilmelerine katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Çalışmanın güçlü, zayıf yanları ve katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine gender bias in terms of teachers' recognition of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) which essential for as only a timely successful treatment plan will help the children to avoid the negative consequences of suffering from ADHD later in life. Additionally, the current study examined the role of predictors which are teachers' past experiences, attachment styles (attachment anxiety and attachment avoidance) and sense of efficacy of referral for specialist and also integration of girl with inattentive presentation of ADHD. The sample of the study consisted of 100 (85 females, 15 males) private and public primary school teachers. The data gathered by demographic information form, vignettes with including multiple choice, visual analogue scales, true/false and open-ended questions, Turkish Version of the Teachers' Sense of Efficacy Scale (TTSES), Experiences in Close Relationships Inventory- Revised (ECR-R) and experiences about ADHD questionnaire. Analysis of the study revealed that, teachers failed to recognize girl with inattentive presentation of ADHD. Teachers recognized combined presentation in girls significantly less, and they recognized hyperactive presentation in girls significantly more than other presentations of ADHD vignettes. In addition to this finding, further analysis revealed that teachers' sense of efficacy and anxious attachment style were positive predictors for teachers' successful referral of a girl student with inattentive presentation of ADHD. Also results indicated that teachers' sense of efficacy was a positive predictor of teachers' willingness integrating girl students with inattentive presentation of ADHD into classroom activities. The results were discussed with context of relevant literature. It is believe that findings would contribute to teachers for successful management of ADHD for inattentive girls. The strengths, weakness as well as implications of the findings were discussed.