Marketlerde kullanılan pazarlama stratejileri ve özel marka kullanımda metro örneği
The marketing strategies utilized by retailer markets and the example of metro grossmarkets in private label usage
  1. Tez No: 407833
  2. Yazar: ZEKİ KOŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Pazarlama Stratejileri, Özel Marka, Süpermarket, Metro Toptancı Market, Retail marketing, marketing strategies, private labels, supermarkets, Metro Grossmarkets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı, özel marka (private label) ürünlerin marketlerde kullanılan pazarlama stratejileri ile ele alınarak gelişimini ve önemini anlatmak ve uygulamada Metro Toptancı marketlerde işleyişi incelemektir. Araştırmada özel marka kavramı nasıl oluşmuştur, gelişimini etkileyen unsurlar nelerdir, perakende sektöründe özel markaların perakendeciye, üreticiye ve tüketiciye sağladığı avantaj ve dezavantajlar nelerdir, marketlerde uygulanan pazarlama stratejileri ile özel markalar nasıl ilişkilendirilmektedir, Metro Toptancı Market'te özel markalar nasıl konumlandırılmaktadır gibi sorulara cevap aranmaya çalışılmıştır. Çalışma giriş ve sonuç bölümleri hariç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde özel marka kavramı hakkında bilgi verilmiş, özel markanın tarihsel gelişimi geçmişten günümüze incelenmiştir. Ayrıca özel markanın unsurları ve amaçları ele alınmış, sağladığı avantaj ve dezavantajlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde özel markalı ürünlerde kullanılan pazarlama süreci ile marketlerde kullanılan stratejiler incelenmiş ve aralarındaki ilişki açıklanmıştır. Son bölümde ise ilk önce Metro Toptancı marketin tarihçesi, dünyada ve Türkiye'deki gelişimi anlatılmış, sonrasında ise pazarlama stratejileri üzerinden özetle özel marka stratejisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe the development and importance of private label products based on the investigaton of marketing strategies at retailer markes and specifically focus on the relevant mechanism at Metro Grossmarkets. The basic research questions of this study focused on how the concept of private labels were formed, which elements affect its progress, the chief advantages and disadvantages of private labels for retailers, manufacturers and consumers, how the marketing strategies employed by the retailer markets are related to private labels and how are the private labels positioned at Metro Grossmarkets. The study consists of three chapters in addition the Introduction and Conclusions sections. In the first chapter, the concept of private labels is elucidated and the historical development of the private labels were investigated. In addition, the elements and purposes of the private labels were examined and the corresponding advantages and disadvantages were explained. In the second chapter, the marketing processes utilized for private label products and the strategies used by the retailer markets were investigated and the relationship between the two approaches were analyzed. In the last chapter, first of all, the institutional history of Metro Gross markets, their progress worldwide and in Turkey were explained and later on based on the marketing strategies private label strategies were investigated.