Perkütan nefrolitotomi operasyonu uygulanan hastalarda nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin ve sistatin C düzeyleri ölçülerek böbrek üzeri etkilerinin araştırılması
- Tez No: 408155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT RİFAİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Perkütan Nefrolitotomi, Nötrofil Jelatinaz İlişkili Lipokalin, Sistatin C, Percutaneous Nephrolithotomy, Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin, Cystatin C
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Perkütan nefrolitotomi (PNL) geçiren hastalarda akut böbrek hasarı tespitine yarayan serum ve idrardaki Nötrofil Jelatinaz İlişkili Lipokalin (NGAL) ve de serumdaki sistatin C seviyelerinin tespitinde bulunmak ve kan böbrek fonksiyon testleriyle korelasyonunu karşılaştırmak. Yöntemler: Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp fakültesinde PNL cerrahisi operasyonlarına alınan ve çalışmaya dâhil edilen hastalardan yaş, kilo, cinsiyet, etnik orjin verileri alınıp kaydedildi. Operasyon öncesi anestezi hazırlığı esnasında, operasyon esnasında ve operasyon sonrasında rutin olarak yapılan ikinci ve 12. saatte rutin hemogram, rutin kan biyokimyası (böbrek fonksiyon testleri) ve idrar numunesi incelemeleri yapıldı. Kan ve idrar numuneleri için laboratuarda 4000 devirde 4 dakika çevrilip serumu ayrılıp rutin tahlili yapıldı. Kan üre nitrojeni (BUN), kreatinin, üre seviyeleri rutin olarak çalışıldı. Geri kalan kandan NGAL, idrardan sadece statin C çalışılmak üzere -80°C' de saklandı. Saklanan kanlardan çalışma esnasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde biyokimya laboratuarında NGAL ve idrarda statin-C düzeyleri ölçüldü. NGAL ve sistatin C insan ELISA kit kullanılarak ölçüldü. Operasyon öncesi anestezi hazırlığı esnasında, operasyon esnasında ve operasyon sonrasında saklanan numunelerden çalışılan NGAL ve sistatin C seviyeleri karşılaştırıldı. Ayrıca operasyon öncesi anestezi hazırlığı esnasında, operasyon esnasında ve operasyon sonrasında çalışılan rutin biyokimya değerleriyle (kreatinin, üre) NGAL ve sistatin C seviyelerinin korelasyonuna bakıldı. Bu alınan kanlar ameliyattan sonra alınan rutin kanlar olduğundan hastadan ek olarak kan alınmadı. Bulgular: Araştırmaya katılan hasta sayısı 44 olup yaş ortalamaları 46,48±13,34 (20-77) idi. Katılımcıların 31(% 70.5),'i erkek 13(% 29.5)'ü kadındı. Hemoglobin düzeyi açısından bakıldığında en yüksek hemoglobin düzeyi operasyon öncesinde en düşük hemoglobin düzeyi ise operasyon sonrası 12. saatte görüldü. Preoperatif, peroperatif, postoperatif, postoperatif 12. saat hemoglobin düzeyleri arasında istatiksel olarak fark bulundu (p0,05). 40 yaş ve üzeri hastaların NGAL ve sistatin C düzeyleri 40 yaş ve altı hastalarla karşılaştırıldığında postoperatif ve postoperatif 12.saat sistatin C düzeyleri anlamlı olarak 40 yaş üstündeki hastalarda daha düşük bulundu. Hastaların tüm sürelerdeki ölçülen sistatin C ve NGAL düzeyleri ile aynı sürelerde ölçülen, kreatinin, hemoglobin, üre düzeyleri arasında korelasyon bulunmadı. Sonuç: Perkütan nefrolitotomi operasyonunu, intraoperatif ve postoperatif erken dönemde serum NGAL ve idrar sistatin C düzeyleri ele alınarak değerlendirildiğinde bu operasyonun böbrek fonksiyonlarına olumsuz etkisinin olmadığı sonucuna vardık. Ancak postoperatif idrar sistatin C artışının tespit edilmesinin operasyonun akut dönemde böbrek fonksiyonlarını geçici olarak bozabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Determination of serum and urine NGAL and serum cystatin-C level swhich are corresponded with acutekidney injury in patients with percutaneous nephrolithotomy (PNL) and to compare correlation with blood and kidney function tests. Methods: Patiens who has received PNL surgery in Mustafa Kemal University Faculty of Medicine were included in this study and patients weight, gender, ethnicorigin data were captured and stored. During preoperative preparation for anesthesia, during operation and after operation 2. and 12. hours routine blood count, routine blood chemistry (kidney function tests) and urine sample analysis were done. After flipping blood and urine samples 4 min at 4000 rpm and separating part of serum, routine tests were performed. BUN, creatinine, ure alevels were routinely studied. To work NGAL from blood and cystatin C from urine, remaining samples were stored at -80 ° C. Blood NGAL leves from stored blood and urinary cystatin-C levels were measured during the study in the biochemistry laboratory of Mustafa Kemal University Faculty of Medicine . NGAL and cystatin C levels were measured by using human ELISA kits. Studied NGAL and cystatin C levels were compared from samples stored during preoperative preparation for anesthesia, during operation and after operation. Also during the preoperative preparation of anesthesia, during surgery and after surgery routinely studied biochemistry values (creatinine, urea) were looking at the correlation of NGAL and cystatin C levels. As routine blood taken from patient after surgery, blood samples were not taken again from patient. Results: The number of patients participating in the study was 44 and patients meanage was 46.48 ± 13.34 (20-77). 31 participants (70.5%) were males 13 (29.5%) were female. From the perspective of hemoglobin level, the highest hemoglobin level were observed before the surgery and the lowest hemoglobin level were observed at 12. Hours after the surgery. Statistically significant differences were observed at hemoglobin levels between preoperative, intraoperative, postoperative and postoperative 12. hours (p 0.05). NGAL and cystatin C levels of 40 years and over compared with 40 years under, post operative and 12. hours postoperative csytatin C levels were significantly lower in patients over 40 years. There was no correltation between measured all the same time cystatin C and NGAL levels and at the same time creatinine, hemoglobin and urea levels in patients. Conclusion: PNL operation did not have negative effect on kidney function while we evaluated based on serum NGAL and urinary cystatin C levels intraoperative and early postoperative period. However, we concluded that detection increase of postoperative urinary cystatin C could impair kidney function in acute phase.