Erkek sıçanlarda poliklorlu bifenillerin (Aroklor 1254) neden olduğu reproduktif hasara karşı tetrandrinin koruyucu etkilerinin araştırılması
The investigation of potential protective effects of tetrandrine against reproductive damage induced by aroclor 1254 in male rats
  1. Tez No: 408355
  2. Yazar: FERİDE KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Aroklor1254, Testis, Tetrandrin, Sıçan, Kaspaz-3, Aroclor1254, Testis, Tetrandrine, Rat, Caspase-3
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Poliklorlu bifenillerden AR1254 immun sistem baskılayıcı, endokrin bozucu, nörotoksik, kanserojenik, teratojenik etkileri olan bir bifenil bileşiğidir. Tetrandrin ise antiinflamatuar, anti kanser, immunsupresif ve sitoprotektif etkilere sahip bir bisbenzilisoquoline bileşiğidir. Bu çalışma, AR1254 ile oluşturulmuş reproduktif hasara karşı tetrandrinin koruyucu etkilerini göstermek amacıyla planlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 28 adet Sprauge-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar rasgele seçilerek 4 gruba ayrıldı. (n=7) Gruplar sırasıyla: 1. Grup: Kontrol 2. Grup: AR1254 3. Grup: AR1254+TET 4. Grup: TET Deney süresi sonunda sıçanlardan testis doku örnekleri alındı. Örnekler rutin doku takip işlemlerinden geçirildi, 5µm kalınlığında kesitler alındı. Kesitlere histopatolojik incelemeler için Hematoksilen-Eozin (H-E), immunohistokimyasal incelemeler için Kaspaz-3 boyama metodları uygulandı. Hazırlanan preparatlar Leica DFC 280 ışık mikroskobu ve LeicaQWin Plus analiz sistemi kullanılarak incelendi. Bulgular: Hematoksilen-Eozin boyama yöntemi ile kontrol ve TET grubu testis örnekleri normal histolojik görünümde izlendi. AR1254 uygulanan sıçanların testis dokusunda tunikaalbuginea tabakasında konjesyon gözlendi. İnterstisyel alanda ise vasküler konjesyon, vakuolizasyon ve ödem tespit edildi. Seminifer tübüllerde spermatogenik seri hücrelerde azalma, lümene dökülme ve bölünmenin herhangi bir evresinde duraksamış hücreler olduğu belirlendi. AR1254+TET grubunda ise bu bulgularda belirgin derecede azalma olduğu tespit edildi. Biyokimyasal analizlerde ise AR1254 verilen sıçanlarda TBARS düzeyinin anlamlı düzeyde arttığı, TET uygulamasının bu artışı anlamlı düzeyde azalttığı izlendi. AR1254 uygulaması GSH, SOD, GPx ve CAT düzeylerinde azalmaya neden olurken, TET uygulaması ise bu değerlerin artışına neden olmuştur. AR1254 uygulamasının sperm motilitesi ve konsantrasyonunda önemli düzeyde azalmaya neden olurken, TET uygulaması bu değerlerde artışa neden olmuştur. Sonuç: AR1254 ile oluşturulan reproduktif hasara karşı TET'in iyileştirici etkileri olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: AR1254 is a compound which from polychlorinatedbiphenyls have some effects such as immune system suppressors, endocrine disruption, neurotoxic, carcinogenic and teratogenic. Tetrandrine, a bisbenzyllisoquinoline alkaloid, has anti-inflammatory, anti-cancer, immunosuppressive and cytoprotective effects. This study was planned to investigation of potential protective effects of Tetrandrine againts reproductive damage induced by AR1254 in male rats. Material and Method: In our study 28 Sprauge-Dawley rats were used. Rat were divided into 4 groups randomly selected. Groups: 1. Group: Control 2. Group: Ar1254 3. Group: AR1254+TET 4. Group:TET At the end of the study testis tissue samples were taken from rats. The testis samples were processed by routine tissue techniques and embedded in paraffin. 5µm thick sections of tissues were cut, mounted on slides, stained with Hematoxylin-Eosin (H-E) and examined under a Leica DFC280 lıght microscope by Leica Qwin and Image Analysis System. Results: In control and TET groups, testis showed a normal histological appearance with H-E procedure. Congestion in tunica albuginea layer were observed in AR1254 group, In AR1254 group, testis tissue showed some histological alterations such as : congestion in tunica albuginea layer, congestion, oedema and vacuolisation in interstitial area, reduction in germ line cells in seminiferous tubules, squamotion in lümen, arrested spermatocytes in different stage in division were observed. These fındings were significantly decreased in AR1254+TET group. In biochemical analysis, AR1254 lead to a significant increased in TBARS levels and significant decrease in GSH, SOD, GPxand CAT levels in testis tissue compared with other groups. Besides, in the AR1254+TET group there was an attenuated increased inTBARS levels and an increase in GSH, SOD, GPx and CAT activities. Conclusion: As a result of TET have protective effects againts the reproductive damage which created with AR1254.