Diyabetik anne bebeklerinin kord kanı serum troponin-t, pro-b-tipi natriüretik peptit, iskemi modifiye albumin düzeyleri ile elektrokardiyografi ve doku doppler ekokardiyografi bulgularının karşılaştırılması
Cord blood of infants of diabetic mothers of troponin-t, pro-b-type natriuretic peptide,ischemia-modified albumin levels comparison with finding of electrocardiography and tissue doppler echocardiographi
  1. Tez No: 408385
  2. Yazar: SEMA NUR TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESUL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik anne bebeği, troponin-t, N-Terminal pro-b tipi natriüretik peptit, iskemi modifiye albümin, Doppler ekokardiyografi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Diyabetes mellitus gebelik süresince fetal gelişimi olumsuz etkileyip, yenidoğanda önemli metabolik bozukluklara ve konjenital anomalilere yol açabilir. Bu bebeklerde görülen konjenital anomalilerin başında kardiyovasküler sisteme ait olanlar gelir. Kardiyovasküler sistem anomalilerinden de en sık asimetrik septal hipertrofiye rastlanır. Bu çalışmada diyabetik anne bebeklerinde bu etkilenmeyi Doppler ekokardiyografi (ECHO), elektrokardiyografi (EKG) ve biyokimyasal kardiyak belirteçlerden kord kanı serum troponin-t (Trop-t), N-Terminal pro-b tipi natriüretik peptit (NT-pro-BNP), iskemi modifiye albümin (IMA) düzeyi ile göstermek planlandı. Çalışmaya 40 diyabetik anne bebeği ve 40 sağlıklı yenidoğan dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm bebeklerden, ELİSA sandviç yöntemi kullanılarak kord kanında Trop-t, NT-pro-BNP ve IMA çalışıldı ve bu bebeklere ilk 24 saat içerisinde EKG çekildi, doku Doppler ECHO uygulandı. Çalışmamızda biyokimyasal kardiyak belirteçlerin düzeylerini diyabetik anne bebeği grubunda kontrol grubuna kıyasla daha yüksek saptandı. Aynı şekilde, uygulanan Doppler ekokardiyogramlarında da bu grupta kardiyak hipertrofi, diyastolik disfonksiyon (relaksasyon bozukluğu) tesbit edildi. Tüm bu verileri değerlendirerek asemptomatik diyabetik anne bebeklerinde subklinik kardiyak etkilenme olabileceğini ve bu etkilenme ile çalıştığımız kardiyak belirteçler arasında ilişki olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus has adverse effects on fetal growth during pregnancy, it can lead to metabolic disorders and conjenital anomalies, conjenital cardiac anomaly is the most important one, the most common conjenital cardiac anomaly is asymmetric septal hypertrophy. In our study we planned to show the impact of diabetes mellitus on infants using doppler echocardiography (ECHO), electrocardiography (ECG), cardiac biyochmical markers, cord serum troponin t (TnT), N-terminal of the prohormone brain natriuretic peptide (NT-pro- BPN), ischemia modified albumin (IMA). We included 40 infants of diabetic mothers and 40 infants at healthy mothers in our study, ELİSA technique was used to measure TnT, NT-pro-BNP and IMA, ECG was taken in all infants within the first 24 hours, Echocardiyography was performed in all of both groups. In our study, it was seen the level of cardiac markers was higher in infants of diabetic mothers than the level of these marker in infants at healthy mothers, using Doppler echocardiography asymmetric septal hypertrophy and diastolic disfunction was detected in infants of diabetic mothers. Evaluating these data, we also think that the asyptomatic infants of diabetic mothers can experience subclinic cardiac involvement, possible relation between subclinic cardiac effects and cardiac markers was seen. Key word: Infants of diabetic mothers, troponin t, N-terminal of the prohormone brain natriuretic peptide, ischemia modified albumin, Doppler echocardiyography.