Depresyon tanısı alan bireylerde fiziksel egzersizin depresif belirtiler ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of physical exercise over depressive symptoms and life quality on individuals diagnosed with depression
- Tez No: 408443
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Fiziksel Egzersiz, Depresyon Tedavisi, Yaşam Kalitesi, Depression, Physical Exercise, Depression Treatment, Life Quality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, depresyon tanısı alan bireylerde fiziksel egzersizin depresif belirtiler ve yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini hafif ve orta düzey depresyon tanısı alan 50 deney, 50 kontrol, toplam 100 kişilik hasta grubu oluşturmuştur. Veriler,“Tanıtıcı anket formu”,“Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)”ve“Yaşam Kalitesi Ölçeği ( WHOQOL-BREF )”ile toplanmıştır. Deney grubunda yer alan hastalara araştırmacı tarafından 14 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 30-45 dakika düzenli olarak hafif ve orta şiddette step-aerobik hareketlerinden oluşan fiziksel egzersiz programı uygulanmıştır. Çalışmanın ilk, 4., 8., 12. ve 14. haftalarında hem deney hem de kontrol grubuna anket ve ölçekler uygulanarak veriler toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Mann-Whitney U testi ve Friedman analizi kullanılmıştır. Çalışmada; egzersiz öncesi ile diğer ölçüm zamanlarında, hastaların depresyon puan medyanlarındaki azalmanın kontrol grubundaki azalmaya göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu, WHOQOL-BREF Bedensel Alt Alan, Sosyal Alt Alan ve Çevresel Alt Alan puan medyanlarındaki artışın kontrol grubundaki artışa göre istatistiksel olarak daha fazla olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, depresyon tanısı alan hastaların; haftada 3 kez, günde 30-45 dakika süren, hafif ve orta şiddette, step-aerobik hareketlerinden oluşan 14 haftalık egzersiz programını tamamlamaları depresif belirtilerinde azalma ve yaşam kalitelerinde artma ile etkili olduğu bulunmuş ve depresyon tanısı alan hastalara bakım veren hemşirelerin hastaları düzenli egzersiz yapma konusunda yönlendirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out experimentally to determine the effect of physical exercise over depressive symptoms and life quality on individuals diagnosed with depression. The sample for this study consisted a total of 100 people diagnosed with mild and moderate depression including an experimental group and control group of 50 patients each. The data was collected via“introductory questionnaire”,“Beck Depression Inventory (BDI)”and“Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF)”. Physical exercise program consisting of regular mild and moderate step-aerobic activities was implemented for 30-45 minutes per day, 3 days a week by the researcher to patients in the experimental group for 14 weeks. At the 1st, 4th, 8th, 12th and 14th weeks of study, data was collected by applying questionnaires and scales to both experimental and control groups. Mann-Whitney U Test, and Friedman Analysis were used for the statistical analysis of the data. According to the findings; that the decrease in patients' depression score median is statistically more than in the control group at pre-exercise and other measuring times and that the score median rise in WHOQOL-BREF Physical Domain, Social Domain and Environmental Domain is statistically much more than the increase in the control group were found. As a result, it was found that completing 14-week exercise program consisting of mild and moderate step-aerobic activities for 30-45 minutes per day, 3 days a week of patients diagnosed with mild and middle depression resulted a decrease in their depressive symptoms and an increase in their life quality and that guiding the patients about regular exercise of the nurses who are looking after the patients diagnosed with depression was suggested.