Henoch Schönlein purpurası nefritinde prognostik faktörler
Prognostic factors in Henoch Schönlein purpura nephritis
  1. Tez No: 408483
  2. Yazar: İSMAİL KIZILDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN KARABAY BAYAZIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Radiology and Nuclear Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Henoch Schönlein Purpurası, HSP nefriti, HSPN prognozu, prognostik faktörler
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
HSP çocukluk çağında görülen en sık vaskülit olup küçük damarları tutar. Genellikle enfeksiyonlar, ilaçlar, böcek ısırıkları, aşılanma veya diyetteki alerjenler gibi tetikleyici faktörlerle tetiklenen kendini sınırlayan bir vaskülittir. Ciltte trombositopenik olmayan palpabl purpura, eklemlerde ağrı, şişlik, karın ağrısı, böbrek tutulumu ve daha nadir olarak akciğer, genitoüriner ve santral sinir sistemi tutulumu ile seyreden bir vaskülittir. Literatüre bilgi sağlaması ve ülkemizdeki HSP'li çocukların takip ve tedavisinin yönlendirilebilmesi için bu tezde HSP böbrek tutulumunun prognozunu etkileyebilecek faktörlerin araştırılması planlanmıştır. 1999 ve 2014 yılları arasında Balcalı hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları birimlerine başvuran ve HSP tanısı alan en az 6 ay takip edilen hastalar çalışmaya dâhil edildi. Demografik bilgiler, anamnez, fizik muayene, laboratuvar sonuçları ve tedavi protokolleri incelenerek kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 17.0 paket programı kullanıldı. Çalışmaya 162 hasta alındı. 21 hastaya böbrek biyopsisi yapılmıştı. Hastalar böbrek tutulumu olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Daha sonra böbrek tutulumu olan hastalar böbrek biyopsisi yapılanlar ve yapılmayanlar olarak iki alt gruba ayrıldı. Elde edilen veriler iki grup üzerinde istatistiki açıdan incelendi literatür ışığında karşılaştırmalı olarak tartışıldı. Biyopsi yapılan ve yapılmayan böbrek tutulumu olan hastalar arasında yapılan karşılaştırmada iki grup arasında ishal, gaytada gizli kan varlığı açısından anlamlı fark saptandı. Albümin, sistolik kan basıncı, BUN, kreatinin, hemoglobin, hematokrit, CRP ortanca değerleri açısından anlamlı farklılık saptandı. Çalışmamızda hastalığın seyri açısından istenen anlamlı sonuçlar elde edilemese de hastanemizde takipli HSP hastalarının verilerinin ortaya konması açısından önemli bir ilk adım olabilir.
Özet (Çeviri)
HSP is the most common childhood vasculitis seen in the amount of small vessels . It is a self-limited vasculitis usually triggered by triggering factors such as infections, drugs, insect bites, vaccination or allergens in the diet . Non- thrombocytopenic palpable purpura in the skin , is a vasculitis associated with pain in the joints , swelling, abdominal pain, renal involvement , and more rarely, lung , genitourinary and central nervous system involvement . Investigation of the factors that may influence the prognosis of HSP renal involvement is planned in this thesis in order to provide information to the literature and to route monitoring and treatment of HSP children in country . Patients who applied to Balcalı Hospital Child Health and Disease units between 1999 and 2014 , diagnosed with HSP and followed for at least 6 months were included in the study . Demographic information , medical history , physical examination, laboratory results and treatment protocols were analyzed and recorded. SPSS 17.0 software package program was used in the statistical analysis of data. 162 patients were enrolled in the study . Renal biopsy was performed in 21 patients. Patients with and without the involvement of the kidneys were divided into two groups. Then those patients with renal involvement were divided into two subgroups as those who had a renal biopsy and who did not. The obtained data were analyzed in terms of statistics in two groups and discussed comparatively in the light of literature. Significant difference was detected between two groups in terms of the presence of occult blood in the stool and diarrhea in the comparison made between the patients , with the involvement of the kidneys, who had a renal biopsy and who did not . Significant difference was detected in terms of albumin , systolic blood pressure , BUN, creatinine, hemoglobin, hematocrit, median CRP values. In our study , eventhough achieved significant results required for the course of the disease were not obtained , it may be an important first step to reveal the data of patients with HSP followed in our hospital . Key Words : Henoch Schönlein purpura , HSP nephritis, HSPN prognosis , prognostic factors.