Tükenmişliğin örgütsel sessizlik ile ilişkisi ve bir araştırma
The relationship between burnout and organizational cynicism and a research
  1. Tez No: 408548
  2. Yazar: ELİF DUYGU ZAFER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Cynicism, Burnout, Organizational Culture, White Collar Employee
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı tükenmişlik ile örgütsel sessizliğin beyaz yaka çalışanlarının görüşlerine göre ilişkisinin saptanmasıdır. Bu araştırmanın örneklemini bu şirketteki 248 beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Veriler t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tukey Post Hoc analizi ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayıları hesaplanarak çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, çalışanların Genel Örgütsel Sessizlikleri ile duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarıda düşme hissi ile ilişkisel ve bireysel sessizlik alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Anahtar Kelime: Örgütsel Sessizlik, Tükenmişlik, Örgüt Kültürü, Beyaz Yaka Çalışan
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to determine the relationship between perception of burnout and organizational cynicism on white collar employee. The study sample involves 248 white-collar employee. In the present study, the data was collected through the perceived Maslach Burnout scale and Organizational Cynicism scale. SPSS 17.00 programs were used in analysis of the data. In order to determine whether there was a meaningful relationship between the demographic variables burnout and organizational cynicism Independent Sample t-Test and One Way ANOVA techniques were applied. The relationships was tested by Pearson Moments Product Correlation Coefficient.