Örgütsel sessizlik ile tükenmişlik arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relation between organizational silence and burnout: A research
  1. Tez No: 443276
  2. Yazar: İHSAN İLKER ÇİTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Tükenmişlik, Öğretmen, Organizational Silence, Burnout, Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyada örgütlerin verimliliği, önemi artan konulardan biridir. Çünkü kaynaklar tükenmekte ve israflar önemli kayıplara neden olmaktadır. Çalışanların psikolojik durumunu doğrudan etkileyen örgütsel sessizlik ve tükenmişlik örgütün verimliliğinin arttırılmasının önündeki engellerdendir. Örgütsel sessizlik bireylerin iş hayatında fikirlerini ifade etmekten, kişisel çıkarlarına, iş arkadaşlarına veya çalıştığı yere zarar gelebilir kaygısı ile imtina etmesidir. Tükenmişlik ise bireylerin tükenme derecesini ifade etmektedir. Tükenmişliğe neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler örgütsel, kişisel, mesleki olarak birçok araştırmacı tarafından sınıflandırılmaya çalışılmıştır.Bu araştırmanın amacı örgütsel sessizlikle tükenmişlik arasındaki ilişkiyi ortaya koymak olup bu amaçla İstanbul ili, Şişli ilçesinde, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sessizlik ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The efficiency of organizations is one of the subjects increasing in importance in the World. Sources are exhausted and prodigality is caused remarkable losses. Organizational silence and burnout that affect directly the psychological situations of organization employees are the obstacles to increasing the efficiency of organization. Organizational silence is to hold people back in their business lives from expressing their thoughts for the concern of damaging personal interests, co-workers or stamping grounds. However, burnout means levels of people's burnouts. There are a lot of factors causing burnout. These factors are tried to be classified by many researchers as organizational, personal and vocational. The aim of this research is to state the relation between the organizational silence and the burnout. For this purpose, it is researched whether there is a meaningful relation between the levels of organizational silence and the burnout of the teachers working at the vocational and technical institutions in the city of İstanbul