İş hayatında yıldırmanın (mobbing) çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerine etkisi: Bir kamu kurumuna yönelik araştırma
Effect of mobbing at worklife on the levels of organisational cornmitment of the staff: Research on a public institutiori
  1. Tez No: 408614
  2. Yazar: AHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TAYFUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Bağlılık, Çalışan, Örgüt, Mobbing, Organisational Commitment, Staff, Organisation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışma yaşamında örgütler belirli hedeflere ulaşmak için kurulan organizasyonlardır. Örgütlerin bu hedefleri yerine getirebilmelerinde ise en önemli faktör çalışanlardır. İstenilen sonuçlara ulaşabilmede iş görenlerin örgüt ortamı büyük önem arz etmektedir. Çalışanların örgütlerine olan bağlılıkları onların iş yaşamını dolayısıyla örgütün içinde bulunduğu ve gelecekteki durumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Örgütsel bağlılığı yüksek çalışanlar her iki taraf adına ulaşılmak istenen durumdur. Örgütsel bağlılık ise birçok faktörden etkilenmektedir. Mobbing de bu faktörler arasında yer almaktadır. Çalışmamızda son dönemlerde organizasyonlar ve etkilediği çevreler için büyük bir tehdit oluşturan mobbingin örgütsel bağlılıkla ilişkisi ve çalışanların bağlılıklarını ne düzeyde etkilediği araştırılmıştır. Öncelikli olarak literatür taraması yapılmış ve mobbing ile örgütsel bağlılık kavramları incelenmiştir. Araştırmamız nicel araştırma teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini temsilen bir Kamu Kurumunun merkez teşkilatında çalışanlar örneklem grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma verileri çalışanlar üzerinde uygulanan anket tekniğiyle elde edilmiştir. Leymann'ın Mobbing Tipolojisi ile Allen ve Mayer'in Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamız neticesinde genel olarak çalışanların vermiş olduğu cevaplar değerlendirildiğinde mobbinge maruz kalmadıkları görülmektedir. Boyutlar açısından incelendiğinde en yüksek ortalamaya sahip olan boyut kendini göstermeye ve iletişimi engellemeye yönelik saldırı boyutu (1,41) iken, en düşük ortalamaya sahip boyut ise kişinin sağlığına doğrudan saldırı boyutudur (1,08). Genel olarak baktığımızda araştırma kapsamındaki çalışanların örgütsel bağlılıklarının boyutları incelendiğinde, en yüksek ortalama (2,60) duygusal bağlılığa aittir. Diğer boyutlara bakıldığında devam bağlılığının ortalaması 2,44 iken en düşük ortalama 2,26 ile normatif bağlılıkta görülmektedir. Çalışanların mobbing algılarının örgütsel bağlılığa etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, mobbing algılarının örgütsel bağlılığı açıklamada anlamlı bir belirleyici olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organisations at worklife are the organisations founded in order to achieve specific targets. The most importarıt factor for the organisations to achieve these targets is the staff. In our study, the relationship of mobbing, which recently causes a threat fort he organisations and their affected erıvironments, with the organisational commitmerıt and in which level it affects the staff commitmerıt. Firstly literature scanning has been carried out and the concepts of mobbing and organisational cornrnitment have been analysed. Our study has been carried out by using quantative research techniques. As a representative of the study nature, staff in a public institution's central ageney has been taken as sample group. Research daturn have been obtained by survey technique applied on the staff. Leymarı's Mobbing Typology and Alien and Mayer's Organisational Comrnitmerıt Measure have been used. As a result of our research, when the answers of the staff are evaiuated, it is seen that theyare not exposed to mobbing. When analysed in terıns of dimensiorıs, offensive dimensiorı for preventing communication having the highest average is (1,4 i) while offensive dimensiorı directly to the person'shealth having the lowest average is (1,08). It has been concluded that the affect of mobbing perception of the staff on their organisational commitmerıt is not statistically irnportant and their perception of mobbing is not an irnportarıt indicator to explain organ isational cornrnitment.