Ülke uygulamalarıyla döviz transfer sistemleri: Türkiye için merkezi bir döviz transfer sistemi önerisi
Exchange transfer systems with country practice: A central exchange transfer system proposal for Turkey
  1. Tez No: 408773
  2. Yazar: ENİS ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ALPER BİLGİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ödeme Sistemleri, Finansal İstikrar, Merkez Bankaları, Ödeme Sistemlerindeki Riskler, Payment Systems, Financial Stability, Central Banks, Risks in Payment Systems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ödeme sistemleri, finansal istikrar adına büyük önem taşıyan sistemlerdir. Bu sistemlerin sağlıklı çalışması bir ülkede finansal sistemin verimliliğini artırmakta, bu da toplumsal refaha olumlu anlamda katkı yapmaktadır. Türkiye'de döviz transferleri temel olarak SWIFT kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu durum, Türkiye içindeki iki banka arası döviz transferinin bile SWIFT aracılığıyla yapılmasını gerektirmektedir. Böylelikle bankalar ve müşteriler fazladan maliyetlere katlanmakta bu da finansal sistemin verimliliğini azaltmaktadır. Diğer taraftan, SWIFT'in Türkiye'nin kontrolünde olmaması, ulusal bazda kara para listesi oluşmasına engel olmakta, bu da ülkenin terörün finansmanıyla mücadelesini zayıflatmaktadır. Bu tezde, TCMB bünyesinde ülke içindeki bankaların aralarında yapacağı döviz transferlerini gerçekleştirecek bir merkezi döviz aktarım sisteminin kurulması önerilmektedir. Böylelikle ülke içinde yapılacak döviz transferlerinde fazladan masraflara katlanılmayacak ve bu da toplumsal refaha katkı yapacaktır. Diğer taraftan böyle bir sistem, ulusal bir finansal mesaj merkezi ve kara para listesinin oluşmasını sağlayacak, bu da finansal raporlama ve terörün finansmanıyla daha etkin bir şekilde mücadele edebilmenin önünü açacaktır.
Özet (Çeviri)
Payment Systems are crucial systems for the maintenance of financial stability. Smooth functioning of these systems increase the efficiency of financial systems and this increases the social welfare. In Turkey, exchange transfers are done mainly through SWIFT. This requires the exchange takes place through SWIFT even if the counterparty banks are domestic banks. Thus domestic banks and customers bear transaction costs that decrease the social welfare. On the other hand, Turkey's lack of control in SWIFT hinders developing a national money laundering blacklist and fight against terrorism financing. In this thesis, a central exchange transfer system is proposed such that domestic banks transfer foreign exchanges through this system. By the sake of this system, domestic banks and customers would not bear additional transaction costs and the social welfare would increase. Moreover this system also enables the development of a national financial message center and a money laundering blacklist and paves the way for a more effective fight against terrorism financing.