E-ticaret firmalarının marka konumlandırma çalışmalarında sosyal medyanın yeri: Markafoni örneği
Role of social media in brand positioning of e-commercial firms: For example Markafoni̇
- Tez No: 408772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASIM YÜZBAŞIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Sosyal Medya, Sosyal Ağlar, Marka Konumlandırma, Sosyal Pazarlama, E-Commerce, Social Media, Social Networks, Brand Positioning, Social Marketing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte artık her bilgiye anında ulaşma, internetten alışveriş yapma, anlık duygularımızı anında milyonlarla paylaşma imkânı bulunmaktadır. Böyle bir ortamda avantajı elinde bulunduran tüketicilere doğru iletişim planları oluşturabilmek açısından sosyal medyanın iyi incelenmesi gerekmektedir. Hangi sosyal medya aracının ne derece ve ne şekilde kullanıldığını bilen firmalar, tüketici isteklerini doğru okuyup, kriz zamanlarını fırsata çevirecek yahut talep doğrultusunda yenilikçi fikirlerle müşteri sadakati kazanabileceklerdir. Marka konumlandırması çalışmalarında sosyal medyanın etkisini ve kitlesel iletişim kampanyalarında geleneksel pazarlamadan bağımsız düşünülüp düşünülemeyeceği sorularına cevap bulmak amaçlanmıştır. Araştırmada internet, yazılı ve görsel materyaller, e-ticaret firmalarından faydalanılmıştır. Eser inceleme ve literatür taramasında kitaplar, tezler, makaleler, araştırma raporları, süreli yayınlar materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, kendini“Türkiye'nin ilk ve lider özel alışveriş kulübü”olarak tanımlayan Markafoni ile görüşmeler yapılmış, marka konumlandırması çalışmalarında geleneksel pazarlama ve sosyal medya pazarlamasının karşılaştırması yapılarak, sosyal medyanın marka konumlandırmasındaki yeri ve önemine dair cevaplar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Gaining information fast, shopping from internet, sharing the feelings with millions is getting easier with the development of information and communication technologies. Investment in social media is getting vital for firms to prepare right communication plans to get competetive advantage against their rivals. Firms, who has the know-how to use social media truely, understand the customers and convert the crisis into the oppurtunity and earn the loyality of their customers by their innovative ideas. Comparison between traditional and social media product/brand placement has been made within the context of e-commerce companies and the effect of social media and communication campaigns. Internet, written materials, images, e-commerce companies are used in this research. Books, thesis, journal articles, study reports and periodicals used as materials in the literature within the search process. In the process of collecting data, an interviews with Markofoni company, which is first and leader privite special club, was carried. Comparison between traditional and social media marketing in positioning of brand have been done and insight of the role and important of social media in brand positioning of e-commercial firms has been gained.