Eşitlik algısının örgütsel sessizlik ile ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine görgül bir araştırma
Organi̇zational relationship with silence of equality perception: An empirical study on university students
  1. Tez No: 408779
  2. Yazar: ZAFER TOZAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ CENK SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Eşitlik Teorisi, Örgütsel Adalet, Örgütsel Sessizlik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma; öğrencilerin motivasyonlarının eşitlik teorisi kapsamında değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkacak örgütsel sessizlik nedenlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'deki bir kamu üniversitesinde halen öğrenim görmekte olan Eğitim Fakültesi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada öncelikle“Motivasyonun genel tanımı”ve bu konuda yapılan çalışmalardan özet alıntılar ile“motivasyon teorilerinden”bahsedilmiştir. Araştırmanın esasını oluşturan J. Adams'a ait olan ''Eşitlik Teorisi'' yöntemiyle açıklanmış ve“örgütlerde adalet”olgusu ile bu konuda yapılan çalışmalardan faydalanılarak anlatılmıştır. Son olarak“örgütsel sessizlik”konusu incelenmiş ve bu konudaki daha önce yapılmış bilimsel eserlerden faydalanılmıştır. Araştırmada toplam 235 öğrenciye anket uygulaması yapılmıştır. Anket: Eşitsizlik ve Eşitsizliğe Karşı sessiz kalma ölçeği olarak iki bölüm ve toplam 20 sorudan oluşmaktadır. Uygulama öncelikle öğrencilerin eşitsizlik algılarının hangi demografik şartlara göre değişiklik gösterdiğini ölçmeye yöneliktir. İkinci bölümde de öğrencilerin eşitsizliklere karşı sessiz kalma durumlarının demografik şartlar ve öğrencilerin sessiz kalmalarını etkilemesi düşünülen olası durumlar karşısında nasıl değiştiğini ölçmeye yöneliktir. Araştırmada esas olarak, ortaya çıkabilecek sessizlik halinin sebep olduğu duygular ve fikirler (Korku, boyun eğme(itaat), gelecek kaygısı, kendini ve ilişkilerini muhafaza etmek, maddi zayıflıktan kaynaklanan özgüven eksikliği, çoğunluğa uyma. v.s) tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ölçeğin güvenirliliği Cronbach alfa (α) yöntemiyle test edilmiştir. Araştırma sonucu ulaşılan veriler incelendiğinde uygulanan ölçeğin geçerli olduğu ve güvenirliliğinin de yeterli olduğu görülmüştür. Uygulama, öğrencilerin çeşitli değişkenler karşısında sessiz kaldıklarını ve eşitsizliklere karşı kendilerini yeterince ifade edemeyip, bunun sonucunda okula olan bağlılıklarında ve derslerine karşı olan motivasyonlarında azalmalar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research; students are evaluated in the context of equality of motivation theory will emerge as a result of organizational silence was conducted to investigate the causes. The sample of the survey, pain Pain located in the Faculty of education, currently University of interviewers Opns and now constitute the Faculty of Economics and Administrative Sciences. The first part of this research deals with“the Definition of Motivation”and“Motivation theories”along with the summaries on this subject. Adam's“EQUALITY THEORY”has been explained and“Organizational Fairness”concept has been described thanks to the earlier works on this subject. 235 students in total have been surveyed during this research. The questionnaire consists of two parts; one is inequality and the other one is remaining quite against inequality and it also includes 20 questions in total. The application firtly aims to measure according to which demographic possibilities students' sense of inequality shows variances. Originally in this research the tendency lying under the quiteness behaviour (Fear, submitting, academic expectation, self-protection, relation protection, lack of selfconfidence as a result of poverty, submittion the mass) has been tried to detect. The reliability of the test has been evaluated with Cronbach alfa (α) method. The data found during reseach shows the reliability of the test. Aplication, students stayed silent in the face of several variables and highlights inequalities cannot be expressed enough themselves against and, consequently, in devotion to the school and course to the motivation they have shown reduction in is. Key Words Motivation, Equality Theory, Organizational Fairness, Organizational Quiteness