İnsan kaynakları yönetiminde bireysel performans değerlendirmenin önemi: Özel sektör uygulaması
The importance of individual performance evaluation for human resource management: The private sector applications
- Tez No: 408780
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Performans, Performans Değerlendirme, Human Resources, Performance, Performance Evaluation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde küreselleşmenin beraberinde getirdiği yoğun rekabet ortamında işletmelerin rakipleriyle rekabet edebilmek için nitelikli elemanlara olan gereksinimleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu noktada İnsan kaynakları yönetimi yadsınamaz bir öneme sahiptir. Değişen ve gelişen rekabet ortamında örgüt içerisinde en önemli kaynağın insan olduğu gerçeğinin kabul edilmesiyle birlikte artık bu alana yönelik araştırmalara örgütler daha fazla önem vererek insan kaynakları yönetiminde en önemli ve bir o kadar da zor olan“iş gören bulma ve seçme”faaliyetine yönelik çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. İşletmeler, işletme performansına yönelik çalışmalara ağırlık vererek çalışanlar arası iletişim, çalışanlar ile yöneticiler arasındaki uyum konuları üzerinde daha fazla durmaktadırlar. Diğer taraftan insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonlarından biri ise performans değerlendirmesidir. Performans değerlendirme, çalışanların yeterliliklerini, eksikliklerini ve fazlalıklarını ortaya koyan, iş görenle işverenin kendilerini geliştirebilmeleri için adeta fırsat niteliğinde olan bir değerlendirme yöntemidir. İnsan kaynakları yönetiminin bir fonksiyonu olan performans değerlendirme süreci ise, hemen hemen her işletmenin uygulamak zorunda olduğu bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu bağlamda bu çalışmada genel olarak insan kaynaklarının tanımı yapılarak, insan kaynakları bölümünün işletmelerdeki önemi vurgulanmış ve performans değerlendirme süreci hakkında bilgi verilmiş ve çalışma, iş görenlerin performans değerlendirmeyi ne şekilde algıladıklarını kavrayabilmek ve çalışanların insan kaynakları yönetimine ilişkin düşünceleri ve performans değerlendirme sürecine karşı olan tutumlarını belirleyebilmek amacıyla yapılan bir anket çalışmasıyla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in the highly competitive environment brought about by globalization, requirements for qualified personnel of enterprises in order to compete with rivals is increasing day by day. At this point, human resources management has an undeniable importance. In the changing and evolving competitive environment, with the adoption of the fact that human is the most important resource within the organization, by giving more significance to researches in this field, organizations performed studies about the most important and difficult activity;“finding and choosing wage earner”in the human resource management. Businesses lay emphasis on the issues like communication between employees, adaptation between managers and employees by concentrating more on efforts to business performance. On the other hand one of the most important functions of human resource management is the performance evaluation. Performance evaluation is a method which reveals the competencies, deficiencies and excess of employees and a kind of opportunity for wage earners and employers in order to improve themselves. Performance evaluation process, which is a function of the human resource management, has become a requirement that almost every business have to apply. In this regard, generally in this study by making the definition of human resources, the importance of human resources department in business is emphasized and information is given about the performance evaluation process. The study is supported by a survey done with the purpose of understanding how wage earners perceive performance evaluation and determining the thoughts of workers about human resources management and attitude towards performance evaluation processes.