The effect of flexible work arrangements on employees' well-being, job satisfaction, and work performance in Morocco: A case study
Fas ülkesinde esnek çalışma düzenlemelerinin çalışanların refahı, iş tatmini ve iş performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi: Bir vaka çalışması
- Tez No: 743192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esnek çalışma düzenlemeleri, refah, iş tatmini, iş performansı, Flexible work arrangements, wellbeing, job satisfaction, work performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzün küresel çalışma ortamında, işletmeler şiddetli bir rekabetle karşı karşıyadır ve stratejik avantaj elde etmek için her zaman en iyi çalışanları ve en iyi stratejileri ararlar. Çalışanların bir kuruluşun en değerli varlığını temsil ettiğini söylemeye gerek yoktur. Gerçekten de çalışanlar, başarılı ve uzun ömürlü herhangi bir işin temelidir. Her seviyedeki çalışanlar şirketten sorumludur. Kararlılıkları, bağlılıkları ve bağlılıklarının yanı sıra kuruluşa olan duygusal bağlılıkları, bir işletmenin ne kadar iyi performans göstereceğini belirlemede çok önemli faktörlerdir. Aslında işlerinden memnun olmayan ve tatmin olmayan çalışanların şirket için performans odaklı sonuçlar üretmeyeceğini söylemek kadar ileri gidebiliriz. Ortaya çıkan sorun, günümüzde çalışanların iş yerlerinin taleplerinin yanı sıra bir takım ailevi sorumluluklar ve diğer kişisel sorunlarla tüketilmesidir. Aslında, çoğu insan tüm bunları verimli bir şekilde yönetme yeteneğinden yoksundur. Bu durum sağlıksız miktarda strese, iş ve kişisel yaşam arasında bir dengesizliğe ve potansiyel bir iş memnuniyetsizliğine yol açar. Dolayısıyla, yöneticilerin, çalışanların bir denge bulmalarına ve dolayısıyla genel üretkenliklerini ve iş performanslarını artırmalarına yardımcı olmak için farklı uygulamalar geliştirmesi önemlidir. Yöneticilerin bunu başarmasının yolu, Esnek Çalışma Düzenlemelerini (FWA) dahil etmeleridir. Bu çalışma, Fas'taki Pastel Acente Hizmetleri çalışanları arasında Esnek Çalışma Düzenlemelerinin çalışanların refahı, iş tatmini ve iş performansı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Tez üç bölüm ayrılmıştır. İlk bölüm, Esnek Çalışma Düzenlemeleri kavramına bir giriş ve çalışmada benimsenen amaç, araştırma soruları, hipotezler ve metodolojinin tespitini içermektedir. İkinci bölüm, literatür taramasıdır. Üçüncü ve son bölümde ise çalışmanın bulguları sunulmakta ve tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's global work environment, businesses face a fierce competition and are always on the lookout for the best employees and best strategies to achieve strategic advantage. It goes without saying that employees represent an organization's most invaluable asset. Indeed, any successful and long-lasting firm relies on its staff, and the employees are in charge of the company at all levels. Their determination, commitment, and dedication, as well as their emotional attachment to the organization are crucial factors in determining how well a business will perform. In fact, we can go as far as saying that the individuals who are dissatisfied with their jobs will not produce performance-oriented results for the organization. The problem that arises is that employees nowadays are consumed with a number of family responsibilities and other personal problems besides the demands of their workplace. In fact, most people lack the ability to efficiently manage all these things, and this leads to an unhealthy amount of stress, an imbalance between work and personal life, and a potential job dissatisfaction. This is why it is important for managers to come up with different practices to help employees find a balance, and hence increase their overall productivity and work performance. One-way managers achieve this is by including one or more types of Flexible Work Arrangements (FWAs). This study aims to look at the effects of FWAs on employees' wellbeing, job satisfaction, and work performance among the employees of Pastel Agency Services, Morocco. The paper will be organized in Three different chapters. The first chapter is an introduction to the concept of FWAs and a statement of the problem, purpose, questions, hypotheses and methodology adopted in the study. The second chapter is a review of the literature. The third and final chapter presents and discusses the findings of the study.