Otel çalışanlarının örgütsel sessizlik düzeyleri: Çanakkale ili merkezindeki otellerde bir çalışma
The degree of organisational silence of hotel workers: A survey within the hotels at the centre of the city Çanakkale
  1. Tez No: 408873
  2. Yazar: MUHİTTİN EKİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİLAY KÖLEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sessizlik, Örgütsel Sessizlik, İşgören Sessizliği, Örgütler, Silence, Organisational Silence, The Silence of Wage Earners, Organisations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde sürekli artış gösteren rekabet koşulları, küreselleşen dünya ekonomisi ve bunun yanı sıra artan tüketici beklentileri doğrultusunda çalışan faktörünün değeri her geçen gün daha da önem kazanmıştır. Buna rağmen ülkemizde sıkça karşılaşılan; çalışanların örgütsel sorunlarını, endişe ve düşüncelerini isteyerek ya da istemeyerek ifade etmeme durumu olan sessizlik kavramı üzerine, oldukça az çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte bilinmelidir ki sessizlik; örgüt yapısının var oluşundan beri yaşanan göz ardı edilemez bir olgudur. Sessizlik bireysel bir davranış olmakla beraber kişilerin birbirlerinden etkilenerek bir iklim haline dönüşen bir özelliğe de sahiptir. Bu araştırmanın temel amacı, örgütsel sessizliğin çalışanlarda hangi düzeyde gerçekleştiğinin ölçümlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda işgörenlerin demografik özellikleri ile birlikte çalıştıkları örgüt içerisindeki davranışlarının sessizlikleri üzerindeki etkilerinin bulunması hedeflenmiştir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel sessizlik kavramı, ikinci bölümde ise işgören sessizliği kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yapılan araştırmada hangi yöntem ve tekniklerin kullanıldığına ve analizlere son olarak araştırmanın son safhasında da sonuç ve öneriler değerlendirilmiştir. Araştırma 2015 yılı Ocak ayında Çanakkale ilinde toplam 183 otel çalışanı üzerinde yapılmış olup geriye dönüş yapan 127 anket formu ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler çeşitli istatistiki çözümleme yöntemleri kullanılarak bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of competition conditions which are constantly progressing nowadays, global world economy and besides, increasing expectations of the consumers, the consideration of employees is gaining significance day by day. Despite this fact, there are quite less researches and surveys handling the subject of silence which is the situation of the country-wide spread private problems, anxieties and the opinions of the employees that are not being expressed either willingly or unwillingly. Apart from this it should also be known that silence is a non-ignorable phenomenon that is being experienced since the beginning of the understanding of organisation. In addition to being an individual act, it also has a potential of evolving into a climate as a result of the influences of the individuals upon each other. The main goal of this survey is to measure the realization degree of organisational silence among the employees. In accordance with such a purpose, it is aimed to determine the demographic specialities of the wage earners and the effects of their attitudes on their silence within the organisation they work together with. The survey consists of three main parts. In the first section, the notion of organisational silence; and in the second section, the silence of the wage earners is discussed. The methods and technics that are followed throughout the survey and analysis are discussed within the third section; and finally the results and the recommendations are assessed within the last phase of the survey. The survey has been implemented upon 183 hotel employees in Çanakkale, in January 2015; and it is obtained via 127 questionnaires forms which were returned. The obtained data were assessed within computer environment by using various statistical analysis methods.