Lojistik sanal örgütlerde kritik başarı faktörleri
Critical success factors in virtual logistics organizations
- Tez No: 408930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal Organizasyon, Sanal Lojistik Organizasyon, Kritik Başarı Faktörü, Virtual Organization, Virtual Logistics Organization, Critical Success Factors
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, sanal lojistik organizasyonlar için kritik başarı faktörlerinin (KBF) neler olabileceğini belirlemektir. Tez kapsamında bu amaçla kullanılabilecek bir kavramsal çerçeve geliştirilmiştir. Gerek KBF'lerin belirlenmesi için kavramsal çerçevenin oluşturulmasında ve gerekse KBF'lerin belirlenmesinde uygulanan yöntem, literatür araştırması, analizi ve yorumlanmasıdır. Bu yönü ile bu tez çalışması betimleyici bir çalışmadır. Literatür araştırması kapsamında lojistik kavramı ve lojistik sektöründeki organizasyon yapıları incelenmiştir. Ayrıca, KBF kavramı ve bu kavramın lojistik alanındaki uygulamaları da incelemeye dahil edilmiştir. Literatür incelemesinde görülmüştür ki, yönetimin hemen her alanında, sanal organizasyonlarda ve lojistik fonksiyonlarda KBF'ler ayrıntılı biçimde belirlenmiştir. Ancak, sanal lojistik organizasyonlar için KBF'lerin neler olabileceği konusunda yeterli araştırma bulunmamaktadır. İşte bu eksiklik, bu tezin sanallık ve lojistik alanındaki KBF literatürüne katkı sağlayabileceği alan olmaktadır. Tez çalışmasının temel bulgularından birisi, sanal lojistik organizasyonlar için KBF belirlerken dört boyutun dikkate alınması gerektiği olmuştur. Bu boyutlar aynı zamanda, sanal lojistik organizasyonlar için KBF belirlemenin kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Bu boyutlar, firmanın sanal ağ yapıdaki konumu, firmanın lojistik faaliyetlerle ilgili organizasyon yapısı, firmanın ağ yapı içindeki bağımlılıklarının yönetilmesi gerekliliği ve lojistik sorunların etkin ve verimli bir şekilde çözülmesi gereğidir. Bir başka ifade ile sanal lojistik yapıdaki bir firma için KBF'ler, firmanın ağ yapıdaki bağımlılık ilişkilerinin etkin olarak yönetilebilmesini sağlamalı ve aynı zamanda lojistik faaliyetler ile ilgili örneğin teknolojik altyapı, koordinasyon ve esneklik gibi sorunların etkin ve verimli bir şekilde çözülebilmesini başarmalıdır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to determine the potential critical success factors (CSF) for virtual logistics organizations (VLO). A conceptual framework was developed to achieve this objective. The literature review, analysis, and comprehension is the basis of determination of the CSFs and the development of the conceptual framework. The review process includes the examination of the logistics function and the types of the organization in this sector. Network structures and virtual organizational concepts are reviewed in detail in the thesis. Another research area in the literature review is the concept of CSF as well as its role and importance in logistics. The literature review showed that the CSFs are well defined for functional/operational levels of management, for virtual organizations, and for the logistics. However, there is a lack of interest or study for the CSFs in VLO. In fact, this is the point at which this thesis would contribute the CSF literature in virtuality and logistics together. One of the basic conclusions of the thesis concerning the CSFs in the virtual logistics organizations is that four basic dimensions should be taken into account in determining the critical success factors. In fact, these dimensions constitute the conceptual framework for determining the CSFs in virtual logistics organizations. These dimensions are the position of the firm in the network, the organization structure of the firm, types of the dependencies in which the firm operates in the virtual structure, and the need for effective and efficient solution to logistics problems. More specifically, it is also concluded that the CSFs should enable the management to effectively manage the interdependencies in the virtual structure and they should effectively meet the performance requirements of the logistics operations such as technological infrastructure, management of interdependency, coordination, flexibility.