İskenderun Körfezi alglerinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of antioxidant and antimicrobial properties of Iskenderun Gulf's algae
  1. Tez No: 408947
  2. Yazar: HASAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Denizel alg, antioksidan, antimikrobiyal aktivite, İskenderun Körfezi, Marine alg, antioxidant activity, antimicrobial activity, İskenderun Gulf
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada İskenderun Körfezi'nden elde edilen denizel alg türlerinden Padina pavonica, Spirulina platensis, Jania rubens, Laminaria japonica ve Haematococcus pluvialis'in antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle alg örneklerinin % 70 metanol ekstraktları hazırlanmış ve sonrasında toplam fenolik madde tayini, DPPH (1,1-Difenil-2-pikrilhidrazil) radikallerini süpürme etkisi ve β-Karoten linoleik asit metodu ile antioksidan özellikleri sentetik antioksidanlarla (BHA ve BHT) kıyaslanarak araştırılmıştır. Ayrıca her alg türünün minimum inhibitör derişim (MİK) değerleri 6 farklı bakteri türü için mikrodilüsyon broth yöntemine göre test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre alg ekstrelerinin toplam fenolik madde içerikleri 0,180 ile 0,266 mg GAE/g ekstre aralığında birbirine yakın çıkmıştır. En yüksek antioksidant aktiviteyi, DPPH radikal süpürme yöntemine göre Padina pavonica; β-karoten linoleik asit metoduna göre ise Laminaria japonica alg türleri göstermiştir. Alg türlerinin antimikrobiyal aktiviteleri E. faecalis, S. typhimurium, P. aeruginosa, S. aureus, E. coli ve B. subtilis olmak üzere 6 farklı bakteri için çalışıldığında, J.rubens alg ekstresinin 8 g/ml gibi düşük derişiminde bile P. aeruginosa bakterisinin üremediği gözlenmiştir. P. pavonica alg ekstresinin tüm bakteri türleri için 128 ve 256 g/ml aralığında MİK değerleri elde edilmiştir. Ayrıca çalışılan derişim aralığında (8-512 g/ml) S. aureus bakterisi için P. pavonica dışında MİK değeri gözlenmiştir. Sonuç olarak P. pavonica'nin hem radikal süpürücü etkisinin hem de antimikrobiyal etkinliğinin yüksek olduğu, ancak J.rubens alg ekstresinin antioksidant etkisinin düşük, antimikrobiyal aktivitesinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine antioxidant and antimicrobial activities of marine alg species as Padina pavonica, Spirulina platensis, Jania rubens, Laminaria japonica and Haematococcus pluvialis. Firstly, 70 % methanol extracts of alg species were prepared and then, antioxydant activities were investigated by total phenolic compounds, free radical scavenging (DPPH) assay and reducing power with β-carotene –linoleic acid emulsion method by comparing with reference synthetic antioxidants (BHA and BHT). Furthermore, minimal inhibition concentrations (MIC) of each alg species were tested for 6 different bactreria using microdilution broth assay. According to obtained results, total phenolic compounds were found similar between 0.180 and 0.266 mg GAE/g extract. The highest antioxidant activity was shown by Padina pavonica and Laminaria japonica according to DPPH radical scavenging assay and β-carotene –linoleic acid emulsion method, respectively. When antimicrobial activities of marine alg extracts were studied for 6 different bacteria such as E. faecalis, S.typhimurium, P. aeruginosa, S. aureus, E. coli ve B. subtilis, it was observed that P. aeruginosa could not be growth even in presence of J. rubens extract at low concentratin as 8 g/ml. MIC values were determined between 128 and 256g/ml for P. pavonica extract against all bacteria types. Besides, MIC values was not observed for S. aureus in presence of alg extracts at studied concentration (8-512 g/ml) except P. pavonica. As a result, it was determined that, P. pavonica showed both high free radical scavenging effect and high antibacterial activity, however, J. rubens has low antioxidant activity but high antimicrobial activity.