Deneysel meme kanseri modelinde splenektominin immünolojik etkisi
Effect of immunological experimental splenectomy model of breast cancer
  1. Tez No: 409444
  2. Yazar: MURAT SEVMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: miyeloid kökenli hücre, splenektomi, meme kanseri, Myeloid derived cells, splenectomy, breast carcinoma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kanser hücrelerinin oluşum, yayılım ya da yok olması sürecinde immün sistem belirgin rol oynar. Tümör dokusuna yerleşen miyeloid kökenli hücreler (MKH) kanser gelişimine, yayılım ve damarlanmasına katkıda bulunabilir. Dalak MKH'nin asıl yerleşim alanını oluşturur. Bu çalışmanın amacı deneysel meme kanseri modelinde splenektominin MKH hücre düzeyleri ve kanser gelişimi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya toplam 38 adet, altı haftalık Balb-c cinsi fare dahil edildi. Fareler kontrol, meme kanseri, splenektomi, meme kanseri öncesi splenektomi, meme kanseri sonrası splenektomi grubu olarak beş gruba ayrıldı. Farelerde haftada iki kez tümör çapı, vücut ağırlıkları ve genel sağlık durumları takip edildi. Tümör inokülasyonundan üç hafta sonra deneyler sonlandırıldı. Toplanan kan, karaciğer ve dalak örneklerinde MKH düzeyleri akım sitometrik immünfenotiplendirme ile analiz edildi. Daha sonra organlar histopatolojik olarak değerlendirildi. Operasyon sonrasında hayvan ağırlıklarında kısa süreli düşüş gözlendi. Kanser gelişen gruplarda bu düşüş daha belirgindi. Splenektomi yapılan farelerde lökositoz izlendi. Splenektomize farelerde primer tümör büyümesinde yavaşlama, ancak karaciğer ve akciğer metastazlarında artış görüldü. Splenektomize edilmeyen tümörlü hayvanlarda splenomegali vardı. Yapılan immünolojik analizlerde, dalakta ve karaciğerde yüksek düzeyde MKH ve immatür granülositik hücre birikimi olduğu görüldü. Splenektomi sonrasında ise, periferik kanda ve karaciğerde hem immatür granülositik hücrelerin hem de immatür monositik hücrelerin belirgin şekilde arttığı saptandı. Meme kanserinin direkt dalak metastazı yapmadığı durumlarda bile splenektomi, MKH ve tümör hücre dağılımını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Immune system plays an important role in the formation, distribution and destruction of cancer cells. Myeloid derived cell located into the tumor tissue may contribute to development of malignancy, invasion and vascularization. Spleen is the primary location of myeloid derived cells. The aim of this study is to investigate the effect of splenectomy on myeloid derived cells and cancer development in experimental breast carcinoma model. Totally 38 Balb-c 6 week-old mice were included in the study. Mice were separated into 5 groups: control, breast carcinoma, splenectomy, splenectomy before breast carcinoma and splenectomy after breast carcinoma. Tumor size, body weight and general condition of mice were checked twice a week. Experiments were terminated three weeks after tumor implantation. Myeloid derived cells in blood, liver and spleen samples were analyzed by flow cytometric immunophenotyping. Later the organs were histopathologically evaluated. A short-term weight loss was observed postoperatively. This weight loss was more prominent in cancer groups. Leucocytosis was observed in splenectomized mice. Primer tumor was decreased in splenectomized mice but liver and lung metastasis were increased. Splenectomy was observed in non-splenectomized tumorous mice. Immunologic analysis revealed high loads of myeloid derived cells and immature granulocytic cells in liver and spleen. Both immature granulocytic cells and immature monocytic cells were increased in blood and liver after splenectomy. Splenectomy affects the distribution of myeloid and tumor cells directly, even when breast carcinoma does not methastasize to the spleen directly. Splenectomy increases hepatic and pulmonary methastasis and also increases body weight, parallel to myeloid derived cell distribution.