Bir üniversite aile hekimliği polikliniğinin hasta profili ve başvuru nedenleri
The profi̇les and the applicati̇on reason of patients admitted to clinics of family medicine department of a uni̇versity
  1. Tez No: 409524
  2. Yazar: EREN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZEL DİŞCİGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, birinci basamak sağlık hizmeti, danışmanlık, Family medicine, primary health care service, consultancy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve amaç: Birinci basamak sağlık hizmetleri, sağlık hizmeti sunumunda giriş kapısı olup bireye en yakın ve en kolay ulaşılabilecek konumdadır. Biz bu çalışma ile ADÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik verilerini, başvuru nedenlerini, tanılarını, danışmanlık hizmetlerini, uygulanan yönetim planını, sevk ve konsültasyon işlemlerini değerlendirerek polikliniğimize başvuran hasta profilini ortaya koymayıamaçladık. Gereç ve yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak tasarlanan çalışmamızda; 07.05.2010 - 21.03.2013 tarihleri arasında ADÜ Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 1420 hastanın; demografik bilgileri, başvuru nedenleri, sıklığı, tanıları, danışmanlık konuları, yönetim planı, tetkik ve tedavileri, izlem, sevk ve konsültasyon işlemleri ile ilgili bilgilerinin hasta kayıt sisteminden elde edilerek değerlendirildi. Bulgular: ADÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran kişi sayısı 1420 olup, toplam 2472 başvuru olmuştur. Ortalama başvuru sayısı 1,7 olarak saptanmıştır. Başvuranların 1636 kişisi kadın, 836 kişisi ise erkektir. Başvuranların yaş ortalaması 47 (0-92 yaş) olup, en sık başvuruda bulunan yaşaralığı 25 - 64 yaş, En az başvuruda bulunan yaş aralığı ise 0 - 6 yaş olmuştur. Hastaların en sık belirttikleri başvuru nedenleri genel kontrol, reçete yazdırma, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, bel ağrısıydı. En sık konan tanılar, demir eksikliği anemisi, hipertansiyon, dislipidemiler, diabetes mellitus ve osteoporozdu. Başvuran hastaların 1084'ünden (%43,9) tetkik istenmiş, 469'una (%19) reçete yazılmış,187'sine (%7,6) danışmanlık verilmiş, 5'i (%0,02) sevk edilmiş, 16'sından (%0,06) ise konsültasyon istenmiştir. Sonuç: Aile hekimliği uzmanlık eğitimi ve uygulamasında düzenli kayıt tutma, periyodik muayene, bakımın sürekliliği, kronik hastalık yönetimi ve danışmanlığına daha fazla yer verilmelidir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim: Primary health care is among the nearest and easily accesible health service. In our study, we aim to reveal patients profile applying to primary care clinics of Family Medicine Department at Adnan Menderes University by evaluating the demographic data on gender and age, common cause of applying, diagnosis, consulting services provided, implementing methodological plans and referral and consultation process. Material and Method: In our study designed as cross sectional and descriptive; data on demography, application reason, frequency of admission, diagnosis, consultancy issues, management plan, examination and treatment, monitoring, referral and consultation process of 1420 patients applied to ADU primary care clinics between 07.05.2010 - 21.03.2013 were being evaluated by patient record system. Results: While the number of patients applied to clinics of Family Medicine Department at Adnan Menderes University was 1420, the number of application to clinics was 2472 in total. The avarage number of application was determined as 1,7. The majority were females 1636 patients and 836 patients were male. The mean age of patients was 47 and age range of patients was 47 and the age range of patients applied to hospital most frequently was between the age of 25-64. The range of patients with the least application was between the age of 0-6. The most frequent application cause mentioned by patients were general control, prescription, cough, sore throat, fatigue and back pain. The most freuent principal diagnosis were iron deficiency anemia, hypertension, dyslipidemia, diabetes mellitus and osteoporosis. 1084 of patients (%43,9) were asked to blood test, 469 patients (% 19) were prescribed, 187 patients (%7,6) were provided consultancy. Five patients (%0,02) were transfered and 16 patients (% 0,06) were consulted Conclusıon: Family medicine training and practice should include more periodic examination, carecontinuity, management and counsultancy of chronic illness.