Gastroözofageal reflü hastalığında beş proton pompa inhibitörünün etkinliğinin semptom indeksleri ve yaşam kalitesi anketleri kullanılarak değerlendirilmesi
The comparison of the efficacy of five proton pomp inhibitors by using symptom indices and quality of life questionnaires in gastroesophageal reflux disease
- Tez No: 409537
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Gastroenteroloji, Family Medicine, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: gastroözofageal reflü hastalığı, proton pompa inhibitörleri, etkinlik, karşılaştırma, gastroesophageal reflux disease, proton pomp inhibitors, efficacy, comparison
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Gastroözofageal reflü hastalığında bazı hastaların özellikle bir tipi tercih etmelerine rağmen, elimizde proton pompa inhibitörlerinin birbirine üstünlüğünü gösteren çalışma mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, şimdiye kadar yapılmamış olan, bütün proton pompa inhibitörlerinin (lanzoprazol, esomeprazol, rabeprazol, pantoprazol ve omeprazol) birbiri ile karşılaştırılmasıydı. Gereç ve Yöntemler: Aile Hekimliği ve Gastroenteroloji polikliniklerinde gastroözofageal reflü hastalığı tanısı konulan hastalar randomize edilerek beş gruba ayrıldı. Her ilaç grubunda 20 hasta mevcuttu. Hastaların demografik verileri alındı ve ilaçların etkinliklerinin değerlendirilmesi için geçerlilik çalışmaları yapılmış olan dört ayrı anket uygulandı: reflü semptom indeksi, gastroözofageal reflü anketi, gastroözofageal reflü hastalığı yaşam kalitesi ölçeği ve iş üretkenliği ve aktivite bozukluğu anketi. Hastalar bir ay boyunca randomize edildikleri grubun ilacını kullandılar. Bir ayın sonunda anketler yeniden uygulanarak çalışma öncesi ve sonrası arasındaki istatistiksel farklılıklar değerlendirildi. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir (ERUBAP, Proje No. TTU-2013-4839). Bulgular: Çalışmaya toplam 100 hasta alındı. Mart 2014'te başlayan çalışma Temmuz 2014'te tamamlandı. Gastroözofageal reflü anketinde çalışma öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında, pantoprazol omeprazole göre daha etkili olarak bulundu. Reflü semptom indeksinde esomeprazol, pantoprazol ve rabeprazolde çalışma öncesine göre sonrasında istatistiksel olarak anlamlı düşme mevcuttu. Gastroözofageal reflü hastalığı yaşam kalitesi ölçeğinde skor bütün gruplarda düşmekle birlikte pantoprazoldeki düşme omeprazole göre istatistiksel anlamlı olarak fazlaydı. İş üretkenliği ve aktivite bozukluğu anketinde pantoprazol gastroözofageal reflü hastalığının iş üretkenliğini engelleme etkisini istatistiksel olarak anlamlı derecede azaltmıştı. Gastroözofageal reflü hastalığının günlük aktiviteyi engelleyici etkisini azaltmada pantoprazol, rabeprazol ve esomeprazolün lanzoprazol ve omeprazole göre daha iyi olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamız bütün proton pompa inhibitörlerinin gastroözofageal reflü tedavisinde etkili olduğunu göstermekle birlikte, etkinlik düzeylerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu farklılıkların kullanımı klinik yaklaşımımızda değişiklik yapabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although some patients may prefer using a particular kind of proton pump inhibitor in gastroesophageal reflux disease (GERD), there are not many studies showing the difference in the efficacy of proton pump inhibitors. The aim of this study was to compare the efficacy of the five proton pump inhibitors; lansoprazole, esomeprazole, rabeprazole, pantoprazole and omeprazole. Materials and Methods: Patients with GERD submitting to Family Medicine and Gastroenterology outpatient clinics were randomly allocated to five study groups, each consisting of 20 patients. In addition to the demographic data, the patients were asked to fill out four questionnaires; reflux symptom index, gastroesophageal reflux questionnaire, gastroesophageal reflux disease health related quality of life scale and the work productivity and activity impairment questionnaire. The patients were treated with one kind of proton pump inhibitor for four weeks, and the before and after treatment questionnaires were compared. This study was funded by the Scientific Research Council of Erciyes University (ERUBAP, Project No. TTU-2013-4839). Results: A total of 100 patients were included in the study. The study started in March 2014 and ended in July 2014. In the GERD questionnaire, pantoprazole was more effective than omeprazole. In the reflux symptom index esomeprazole, pantoprazole and rabeprazole made statistically significant decrease. The scores were significantly decreased in all groups in the GERD health related quality of life scale, and the decrease was higher in pantoprazole group than in omeprazole group. In the work productivity and activity impairment questionnaire pantoprazole significantly decreased the effect of GERD in preventing the work productivity. Pantoprazole, rabeprazole and esomeprazole were better in reducing the preventive effect of GERD in daily activities than lanzoprazole and omeprazole. Conclusion: All of the proton pump inhibitors are effective in the treatment of GERD, with various differences in their efficacies. The use of these differences may make changes in the clinical approach.