Haematococcus pluvialis alginden astaksantin üretimi
Production astaxanthin from haematococcus pluvialis algae
  1. Tez No: 409798
  2. Yazar: CEREN ÇOKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Astaksantin, Haematococcus pluvialis, mikroalg, Algae, astaxanthin, Haematococcus pluvialis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Astaksantin, kırmızı renkli doğal karotenoid pigmentidir. Özellikle kabuklu deniz canlıları ve mikroalglerde bulunur. Yapılan çalışmalar, en verimli astaksantin kaynağının Haematococcus pluvialis türü mikroalg olduğunu göstermektedir. Bizim çalışmamızda da bu mikroalg türünden faydalanılmıştır. Haematococcus pluvialis türü mikroalg öncelikle laboratuvar ortamında iki farklı besiyeri (Bold Basal ortam ve Bristol ortam) kullanılarak belirli ışık şiddeti (36W) ve sıcaklıkta (27±2°C'de) üremesi sağlanmıştır. Ayrıca, besiyerinde yapılan karşılaştırmaya ilave örneklerimize havalandırmalı ve havalandırmasız koşulları uygulanmıştır. Havalandırma koşulları kültürün üremesine yardımcı olmuştur. Bold Basal ortamda üreme Bristol ortama oranla daha verimli olduğu bulunmuştur. Bu şartlarda örneklerimizden Bold Basal ortamda havalandırma koşullarında üreyen mikrolaglerimizin daha fazla ürediği ortaya çıkmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise, kültüre stres ortamı uygulanmış ve Haematococcus pluvialis mikroalgin astaksantin birikimi sağlanmıştır. Stres koşulları; Bold Basal ortam ve Bristol ortamda azot eksikliği, besiyeri yerine musluk suyu kullanılması, azotsuz Bristol ortama demir ilavesi ve kullanılan ışık şiddetinin iki katına çıkarılmasıyla gerçekleşmiştir. Bu şartlarda, astaksantin birikiminin Bristol ortamda azot eksikliğinde daha yüksek olduğu görülmüştür. Azotsuz Bold Basal ortam ve musluk suyu ile yapılan stres koşullarında ise astaksantin birikimi açısından birbirine çok yakın sonuçlar elde edilmiştir ve maliyet açısından musluk suyu kullanımı avantajlı görülmüştür. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar ile Haematococcus pluvialis türü mikroalgin Bold Basal ortamda yetiştirilmesinin diğer koşullarla kıyaslandığında daha verimli olduğu anlaşılmıştır. Stres koşullarındaki verim incelendiğinde ise azotsuz Bristol ortamda astaksantin birikiminin avantajlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Astaxanthin is a natural red carotenoid pigment. Especially, this is present in crustacean and microalgae. Studies indicate that the most efficient source of astaxanthin is Haematococcus pluvialis microalgae. Our study has also benefited from this type of microalgae. Haematococcus pluvialis microalgae's growth has been achieved primarily with two different types of media in the laboratory (Bold Basal medium and Bristol medium) under specific light intensity (36W) and temperature (27 ± 2°C). Moreover, ventilated and non-ventilated conditions were applied to the culture. Ventilation conditions helped the culture of production. The culture in Bold Basal medium has been shown to be more efficient than the culture in Bristol medium. In these conditions, the highest productivity was observed in ventilated and Bold Basal medium. In the second stage of the study, the culture was applied to the stress conditions and astaxanthin accumulation from Haematococcus pluvialis microalgae is ensured. The stress conditions are nitrogen deficiency of Bold Basal medium, nitrogen deficiency of Bristol medium, tap water, addition of iron in nitrogen deficiency of Bristol medium and addition of light in nitrogen deficiency of Bristol medium. In these conditions, astaxanthin accumulation in nitrogen deficiency of Bristol medium was shown high results. In Bold nitrogen-free basal medium and tap water stress conditions results were similar in the view of accumulation of astaxanthin and use tap water has been found advantageous in terms of cost. The results in the studies; the Haematococcus pluvialis microalgae in Bold Basal medium was found to be more efficient than other conditions. When the yield of astaxanthin accumulation in stress conditions was examined, nitrogen deficiency of Bristol medium's was found to be advantageous.