Ukrayna'daki kriz ve AB-Rusya ilişkileri
The Ukraine crisis and EU-Russia relations
- Tez No: 410106
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Rusya, Avrupa Birliği Komşuluk Politikası, Rusya'nın Yakın Çevre Politikası, Ukrayna'daki Kriz
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile beraber Avrupa Birliği(AB) ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkiler ikili anlaşmalar ile ilerlemiştir. Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile birlikte bağımsızlık mücadelesi veren Ukrayna, AB ve Rusya arasındaki ilişkileri de etkilemiştir. AB'nin genişleme süreçleri ve Komşuluk Politikası hem Rusya'yı hem de Ukrayna'yı ilgilendirmektedir. Bu bağlamda AB tarafından başlatılan politikalar, Rusya'nın Yakın Çevre Doktrini ile ters düşmektedir. Rusya'nın AB'nin genişleme ve komşuluk politikalarına yönelik cevapları gecikmemiştir. Bu durum hem Doğu Avrupa'nın hem de Kafkasya'nın güvenliğini etkilemiştir. Ukrayna Krizi özelinde incelenen bu çalışmada Kırım'ın İlhakı ve Doğu Ukrayna sorununda Rusya'nın etkisi olduğu saptanmıştır. Ukrayna halkının AB üyeliğine yönelik isteği bir kez daha meydanlarda dile getirilmiş; bu istek Rusya tarafından hoş karşılanmamıştır. Bu bağlamda Rusya'ya göre Turuncu ve Euromaidan Devrimleri, AB'nin politikalarından etkilenmiştir. Bu çalışmada, genel olarak Soğuk Savaş sonrası AB-Rusya ilişkileri ve özelde AB ve Rusya politikalarının Ukrayna krizi ile çatışması incelenmiştir. İkili ilişkilerin Ukrayna'nın geleceğinde önemli etkileri bulunduğu gibi Ukrayna krizi yakın tarihte AB ile Rusya'nın farklı yaklaşımlarının ortaya çıktığı başlıca bir örnektir.
Özet (Çeviri)
After the end of the Cold War, the European Union (EU) and the Russian Federation relations have advanced with bilateral agreements. Ukraine, which strived to gain independence after the dissolution of the Soviet Union, also affected the relations between Russia and the EU. EU's enlargement and neighborhood policies are in the particular concern of both Russia and Ukraine. In this context, the EU policies are in conflict with Russia's Near Abroad doctrine. Russia has quickly responded to the EU's enlargement and neighborhood policies. This situation has influenced the security of both the Eastern Europe and Caucasus. In the Ukraine Crisis, Russia's affect has been observed with the annexation of the Crimea and in the issue of the Eastern Ukraine. Voices from the Ukrainian streets indicated the Ukrainian people's desire for the EU membership, but this desire was not welcomed by Russia. In this context, according to Russia, Orange and Euromaidan Revolutions are affected by the EU policies. In general this study examines EU-Russia relations after the end of the Cold War, and in particular their confrontation with the Ukraine crisis. The bilateral relations will have important implications for the future of Ukraine and the Ukraine crisis is one of the important cases that indicates the difference in policies of Russia and the EU.