Kamu ve özel hastanelerde çalışan doktorların duygusal zeka ve anksiyete düzeyleri açısından incelenmesi
A research on emoti̇onal i̇ntelli̇gence and anxi̇ety levels of doctors who work i̇n publi̇c and pri̇vate hospi̇tals
- Tez No: 410214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE SEVİNÇ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zeka, Duygusal Zeka, Anksiyete, Cinsiyet, Intelligence, Emotional Intelligence, Anxiety, Gender
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Hayatta başarılı olabilmek sade IQ düzeyi ile mümkün olamayacağı düşüncesinin ağır basması ilgiyi duygusal zekaya çekmiştir. Duygusal zeka, kişinin yaşamını daha mutlu sürdürmesi ve kişinin daha üretken olarak sosyal süreçlere dahil olmasında büyük bir etkendir. Duygusal zekası ve sosyal yetileri güçlü olan bireyler, yani duygusal farkındalıkları güçlü olan insanlar, diğerlerini kontrol edebilen, duygularını algılayan ve bu duyguları yöneten kişiler, hem iş hayatında hem de özel hayatta daha başarılıdırlar. Duygusal zekası güçlü olmayan bireyler ise net fikir yürütebilme ve yaptıkları işe odaklanabilme kabiliyetlerini engellemekte içsel bir mücadele yaşamaktadırlar. Bu çalışma, kamu ve özel sağlık alanında çalışan doktorlarda duygusal zekânın anksiyete üzerindeki etkisini incelemek, anksiyete düzeylerini karşılaştırmak ve çalışanların branşlarının duygusal zekânın anksiyete üzerinde etkisinde anlamlı farklılık oluşturup oluşturmadığını göstermek ve doktorların istedikleri branşlarda çalışıp çalışmadıklarını buna bağlı olarak anksiyete düzeylerinde bir fark olup olamadığını göstermek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında İstanbul merkezindeki devlet hastanelerinde, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde görev yapan farklı branş doktorlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
To be successful in life weigh the interest of thought would not be possible with a simple IQ level is attracted emotional intelligence. Emotional intelligence, as to maintain a person's life happier and more productive person is a major factor in the social inclusion process. Emotional intelligence and social skills are strong individuals with strong emotional awareness so people are able to control others, sensing the feelings and the people who manage these feelings, both in business are more successful in private life. Emotional intelligence is not strong individuals are experiencing an internal struggle hinders their ability to focus on what they do and conduct are clear idea. This study examines the impact of emotional intelligence anxiety in physicians working in the public and private health sector, in order to show not that is a difference in anxiety levels to compare and employees show that branch of emotional intelligence anxiety over the influence constitutes a significant difference and doctors' anxiety levels accordingly they had been working in the branch they want It is made. Government hospitals in the implementation of the Research Center in Istanbul, constitute private hospitals and doctors who work in different branches Medical Center.