Bir kamu politikası aktörü olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) değerlendirilmesi
The evaluation of the Housing Development Administration (HDA) as a public policy actor
- Tez No: 410319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ARAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TOKİ, Neoliberalizm, Konut politikası, Kamu politikası
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
1984 yılında kurulan ve kurulduğu tarihten itibaren neoliberalizm ile ilişkili olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bu çalışmada neoliberalizmin tarihsel gelişimine paralel bir seyir izleyen iki alt dönem içerisinde incelenmiştir. TOKİ'nin bir kamu politikası aktörü olarak her iki döneminde de kullandığı konut politikası araçları arasında kredi ve doğrudan konut üretimi bulunmaktadır. 1984-2002 yılları arasını kapsayan ilk dönemde, TOKİ'nin kullandığı ana kamu politikası aracı özellikle konut kooperatiflerine sağlanan kredilerdir. 2003 yılı sonrasındaki ikinci dönemde ise ana kamu politikası aracı olarak doğrudan konut üretiminin kullanılması tercih edilmiştir. TOKİ'nin 2003 yılı ve sonrasını kapsayan ikinci döneminde elde ettiği geniş yetki, görev ve sorumluluklarla konut sektöründe uygulanan neoliberal politikalarda üstlendiği rol, mevzuat değişiklikleri ve veriler üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında neoliberalizm ile TOKİ arasındaki ilişki bütüncül biçimde değerlendirilerek literatüre katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Kullanılan ana kamu politikası araçlarındaki değişimin neoliberalizmin Post-Washington uzlaşması döneminde devletin piyasada üstlendiği rolde yaşadığı değişime paralel olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Housing Development Administration (HDA), which was founded in 1984 and which has ever since been related with neoliberalism, is investigated with regard to two main periods that are parallel to the historical development of neoliberalism. Among the housing policy instruments used in both periods by HDA as a public policy actor, there are credit and direct housing production. In the first period between 1984-2002, the major public policy instrument employed by HDA is the credit provided mainly to the housing cooperatives. The second period which covers the years after 2003 is essentially based on the preference to directly produce houses as the main public policy instrument. The large span of power, duty and responsibilities that HDA acquired in the second period including 2003 and the following, as well as HDA's role in neoliberal policies being implemented in housing sector are taken into consideration with regard to changes in legislation and data. Within the framework of the study, the relationship between neoliberalism and HDA is taken as a whole to serve as a contribution to existing literature. It has been concluded that the change in main public policy instruments being utilized is parallel to the change in the role of the state in market affairs during the Post-Washington consensus period of neoliberalism.