İmar kirliliğine neden olma suçu
Crime of causing development pollution
- Tez No: 410376
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevreye Karşı Suçlar, İmar, İmar Kirliliği, Environment, Offences Against the Environment, Development, Development Pollution
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kırsal nüfusun çeşitli saiklerle kentlere göç etmesinin artması sebebiyle kentlerde oluşan imar kirliliği çözülmesi güç bir sorun haline gelmiştir. Önceleri bu sorun çeşitli kanunlarda düzenlenen idari para cezaları ile çözülmeye çalışılmıştır. Ancak, zamanla imar kirliliğinin de hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi insanların sosyal yaşamını derinden etkileyen bir etmen olduğu anlaşılınca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda Çevreye Karşı Suçlar başlığı altında 184. maddede imar kirliliğine neden olma suçu adı ile düzenlenmiştir. Böylelikle, imar kirliliği ceza kanunlarına girmiş ve cezai müeyyide ile karşılık bulmuştur. Çalışmamızda, konusunu oluşturan imar kirliliğine neden olma suçunun tarihsel gelişimi, kanuni tarifi ve uygulanma şekli incelenmiştir. İnceleme sırasında doktrindeki görüşler, yerleşik yargı uygulamaları ve yaptığımız tespitler irdelenmiş, bu yöntemle araştırma sorularımıza cevap bulunmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise kanuni düzenleme ve uygulanmasına ilişkin doktrinde bulunan farklı görüşlerden bize göre daha doğru olanları savunularak çeşitli öneri ve düşüncelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the increase in the migration of rural population to towns with various inducements, the development population composed in towns becomes a complicated problem. In the past, this problem was tried to be solved by administrative fines embodied in various laws. In Turkish Penal Code nr 5237 under the title of Offences Against the Environment in article 184, the development pollution is embodied with the name of the crime of causing development pollution. Thus, development pollution takes place in penal codes and is penalised. In our study, the historical progress, the description in law, and the form of implementation of the crime of causing development pollution composing the study's subject are examined. During examination, the opinions in doctrine, settled trial practise and decretives are scrutinised and with the help of this way, it is tried to find replies to the study questions. In conclusion, from different ideas in the doctrine related to legal regulation and practise, the ones which are truer according to us are defended, and various suggestions and opinions are included.