Türk bankacılık sisteminde rekabet ve kırılganlık
Competition and fragility in the Turkish banking system
- Tez No: 410378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KABAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi, Rekabet, Kırılganlık, Panel Veri ve Pa-nel Logit, Banking System, Competition, Fragility, Panel Data and Panel Logit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bankacılık sektörü, finansal sistem içerisindeki finansal aracılık işlevini yerine getiren en önemli yapıtaşıdır. Finansal sistem, diğer sektörlere kıyasla devletin ağır düzenlemeler yaptığı alanlardır. Bankalar da bu düzenlemeler al-tında faaliyetlerini sürdürmeye çalışırlar. Büyüyen bankacılık sektörü finansal sistem içerisinde en büyük paya sahiptir. Sektörün etkin ve verimli çalışan bir piyasa yapısına sahip olması ekonomiyi derinden etkilemektedir. 2001 krizi sonrası bankacılık sektöründe yapılan düzenlemeler, birleş-meler ve yabancı sermayeli yeni bankaların girişi sistemde yoğunlaşmayı arttı-rırken, sektörün aracılık işlevi ve araç çeşitliliği artmıştır. Bu gelişmeler ürün ve fiyat bazında rekabetçi eğilimleri güçlendirmiştir. Finansal kriz dönemlerinde devlet politikasının önceliği finansal piyasa-ların normal işleyişine dönmesi ve istikrarın yeniden kurulmasıdır. Bu amaçla kriz süresince piyasalara müdahale edilerek, çeşitli önlemler alınmaktadır. Krizlerin ayrıca rekabet-istikrar ikileminin en yoğun yaşandığı dönemler olma-sı, finansal istikrara öncelik verilerek rekabetin korunması amacının geri plan-da kalmasına ve rekabet politikasından ödün verilmesine neden olabilmektedir. Son yıllarda bankacılık sektöründe rekabetin istikrarı azalttığı görüşü-nün zayıflamasının ve rekabet politikasının güçlenmesinin, kriz döneminde bankacılıkta rekabet kurallarının uygulanmasını etkilemesini beklemek olasıdır. Türk Bankacılık Sektöründe rekabet düzeyinin arttırılması gerektiği, böylece kırılganlık ve kriz olasılıklarının azalacağı gerçeğidir. Banka ölçekleri-nin giderek büyüdüğü bir dünyada, ulusal kaynaklarda daha fazla sayıda bü-yük ölçekli banka tesis ederek rekabetin arttırılması mümkün görünmemekte-dir. Bunun yerine sistemde yer alan küçük ve orta ölçekli bankaların varlıkları-nın korunması ve sisteme yeni bankaların girişlerinin cesaretlendirilmesi ye-rinde olur. Bu çalışmada Türk Bankacılık Sisteminde rekabet ve kırılganlık ilişkisini analiz etmek için panel veri ve panel logit modelleriyle uygulama yapılmıştır. Analiz sonucu, Türk Bankacılık Sektöründe rekabet ve kırılganlık arasında negatif bir ilişkiyi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Banking sector is the most important constituent which does the func-tion of financial mediation within the financial system. The financial system is the one that the governmental bodies imply heavy regulations in comparison with the other sectors. The banks are trying to maintain their activities under those regulations. The ever-growing banking sector has the biggest share in the financial system. The economy is affected greatly by this sector if it has an effective and productive market structure. As a result of the regulations made in the banking sector after the 2001 crisis, while the condensation has risen due to the introduction of new foreign supported banks into the system, the brokerage function and variety of finan-cial instruments within the sector has also risen. These developments has strenghtened the competitive tendencies on the basis of product and service. The priority of the government during the financial crisis is to turn the financial markets back to their normal process and to re-establish the stability. To fulfill this purpose, some measures are taken by interfering the markets. Crises may cause the purpose of protection of rivalies to be ignored and the purpose of rivaliry protection to be sacrificed by giving priority to financial stability because crises are also the periods in which the duality of competi-tion-stability is highly anticipated. It is possible to expect that the idea of the rivalry in banking will lower the stability is weakened and competition policy is consolidated will affect the implementation of banking rivalry policies during the financial crises. It is a fact that the level of rivalry in Turkish Banking Sector should be enhanced so that the chance of fragility and crisis can be lowered. In a world where the banking scales are getting bigger, it is impossible to establish more high-scale banks by using national resources. Instead, it would be better if low and middle-scale banks' assets are protected and the introduction of new banks to the system is encouraged. In this research, panel data and panel logit models are used to analyse the co-relation between competition and fragility in Turkish Banking System. The result of the analysis shows a negative co-relation between competition and fragility in Turkish Banking System.