İç suyolu taşımacılığı: Aliağa Organize Sanayi Bölgesi için Güzelhisar Deresi'nin iç suyolu kanalı olarak planlaması ve tasarımı
Inland waterway transport: Planning and designing of Güzelhisar River as an inland waterway channel for Aliaga Organized Industrial Zone
- Tez No: 410405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Suyolu Taşımacılığı, Kanal, İç Suyolu Gemileri, Inland Waterway Transport, Channel, Inland Waterway Vessels
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Sanayi Devrimi; dünya pazarlarında üretime yönelik yüksek hacimlerde hammadde ihtiyacı doğurmuş ve dolayısıyla sürekli ve ekonomik ulaştırma olanaklarını zorunlu kılmıştır. Büyüyen nakliye ihtiyaçları, üretim ve dağıtım ağlarını etkin ve dinamik biçimde kullanan iç suyolu taşımacılığını ön plana çıkartarak, bugün özellikle Avrupa'da yaygın olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Türkiye'de ise iç suyolu taşımacılığı henüz gelişmekte olan ulaştırma sistemleri arasında yer almaktadır. Bu taşımacılık şeklinin gelişebilmesi için kullanılan suyolu altyapısında uygun düzenlemelerin yapılmasına, su düzeylerinin farklı olduğu durumlarda baraj veya lok inşa edilmesine ve özel taşıma araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada Güzelhisar Deresi'nin, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ne yönelik; iç suyolu taşımacılığı için tasarlanması, elverişliliğinin analiz edilmesi ve dünyadaki örnekleri ile karşılaştırmalı olarak bir model önerisi geliştirilmiştir. Güzelhisar Deresi'nde yapılması düşünülen kanalın, teknik tasarımı çerçevesinde; uluslararası standartlar göz önüne alınarak suyolu sınıfı belirlenmiş ve seçilen kanal enkesitine göre dere ıslahı gerçekleştirilerek, referans gemi tespitinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industrial revolution has created high need for volume raw materials oriented to production in the world markets, hence it necessitate continious and economic transportation facilities. Increasing shipping requirements bring inland waterway transportation, to forefront which use production and distribution networks effective and dynamic way and it causes common usage of inland waterway transportation especially in Europe. In respect of Turkey, inland waterway transportation is included in developing transportation systems yet. In order to improve inland waterway transportation it is needed to make regulations on current waterway infrastructure, building dam or lock in case of disrepancies of water levels and specific transport vehicles. In this study, Güzelhisar River is designed for inland waterway transportation, analyzed its convenience by comparisons with the samples of the world for Aliağa Organized Industrial Zone and a model proposal is developed. Within the scope of engineering design of the channel, which is thougt to be build on Güzelhisar Stream; its waterway class has been determined by taking into consideration of international standards, stream improvement is done according to the chosen channel cross-section and reference vessel has been determined.