Analysis of cocoa beans trade between Turkey and Ghana through the maritime route
Türkiye - Gana arası deniz yolu ile kakao çekirdeği ticaret analizi
- Tez No: 410419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kakao Çekirdeği, Cocobod, Kakao Pazarlama Şirketi, Tedarik Zinciri, Lojistik, Emtia Brokeri, Konteyner, Yeniden Konumlandırmak, Cocoa Beans, Cocobod, Cocoa Marketing Company, Value Chain, Logistics, Commodity House, Container, Reposition
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı, deniz yolu ile Gana ve Türkiye arasında yapılan kakao çekirdeği ticaretini analiz etmektir. Kakao çekirdeği iki ülke arasındaki en yüksek ticaret potansiyeline sahip olan emtia olmasına rağmen; bazı lojistik kısıtlamalar nedeniyle gerçek hacmine ulaşamamıştır. Bu rapor kakao çekirdeği ihracat ve ithalat tedarik zincirini incelemek amacıyla yazılmıştır. Bu araştırma, ilgili kurumlar ile yapılan görüşmeler ve anketlerden toplanan veriler ışığında araştırma yapmanın niteliksel yöntemi uygulanarak yapılmıştır. Araştırma kakao çekirdeği emtia ticaret akışını, kaynağı Gana'dan hedefi Türkiye'ye kadar inceleyen iki aşamalı bir yaklaşımdır. Gana'da, kakao üretim ve pazarlaması hükümet tarafından ana acentesi olan, Gana Kakao Kurulu aracılığıyla denetlenir. Gana Kakao Kurulu, iştiraki olan Kakao Pazarlama Şirketi aracılığıyla kakao pazarlaması ve ihracatı üzerinde bir tekele sahiptir. Gana'dan Türkiye'ye ihraç edilen kakao çekirdeğinin en büyük ithalatçısı traderler Facta International BV ve TOUTON SA vasıtasıyla ALTINMARKA'dır. Bu tez yazılırken kaynak tarama ve bilgiyi ayrıştırmak için CONTENT METODU uygulandı. Veri analizi ile elde edilen bulguları ve tabloları Grafik yoluyla görüntülemek için Microsoft Office ve Excel programları kullanıldı. Sonuçlar, Türkiye'ye yapılan tüm sevkiyatların konteynerize olduğunu göstermektedir. Türkiye'den Gana'ya ihracatlar genellikle 20'lik konteynerlerle yapılırken, Gana'dan Türkiye'ye ihracatta 40'lik konteynerler kullanılmaktadır. Yoğun dönemlerde konteyner hatlarının talebi karşılamak için stratejisi, 40ft boş konteynerleri yeniden konumlandırmaktır. Ancak, bu strateji pahalıdır ve büyük sermayeye ihtiyaç duyulur. Konteyner hatları, özel taşıma şirketlerinin hizmet vermek istemediği destinasyonlarda kendi araçlarıyla son taşımayı organize etmeleri, yoğun dönemlerde ise ihtiyacı karşılayabilmek için özel taşıma şirketlerinden araç kiralamaları tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Analysis of Cocoa Beans Trade Between Turkey and Ghana Through The Maritime Route Sadick MAWIYA Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Maritime Business Administration Maritime Business Administration Program The aim of this thesis is to analyse the cocoa beans trade between Turkey and Ghana through the maritime route. Despite that cocoa bean remains the top traded commodity between both countries; its full potential is not being realized due to some logistical constraints. This report addresses the above issue in maritime context by examining the value chain of cocoa beans export and import and also exploring the transportation logistics involved in the trade. This research is done applying the qualitative method of doing research with data collected from interviews and questionnaires from relevant institutions. The research is a double phase approach looking at the flow of the cocoa beans commodity trade from the source (Ghana) to destination (Turkey). In Ghana, cocoa production and marketing are supervised by the government through its main agency, Ghana Cocoa Board. The Ghana Cocoa Board has a monopoly on cocoa marketing and export through its subsidiary, the Cocoa Marketing Company. The major importer of Ghana's cocoa beans into Turkey is Altinmarka through commodity trading houses such as Facta International B.V. and Touton S.A. Content analysis was applied to breakdown information from literature review. Microsoft Office Excel was used to display findings through Graphs and tables in data analysis. Results show that all shipments to Turkey are containerized. Export from Turkey to Ghana is mainly in 20ft units while export to Turkey from Ghana is mainly in 40ft unit. During peak seasons the shipping lines strategy is to reposition more 40ft empty containers in order to meet demand. However, this strategy is costly and holds up huge capital. It is recommended that shipping lines use a combination of own-account vehicles to serve areas where the private transport companies are unwilling to go and transport contracts with large transporters supplemented with hire of trucks at the spot market during the highest peaks.