Impact of information and communication technologies on Turkish economic growth and policy recommendations
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye ekonomisinin büyümesi üzerine etkisi ve politika önerileri
- Tez No: 410428
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM RABİA KUŞTEPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İletişim Bilimleri, Economics, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Kişi Başına Düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, İşsizlik, 100 Kişi Başına Düşen İnternet Kullanıcı Sayısı, 100 Kişi Başına Düşen Mobil Telefon Abonesi Sayısı, Kişi Başına Düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla Büyüme Oranı, Zaman Serisi Analizi, Augmented-Dickey Fuller Test, Information and Communication Technologies, Gross Domestic Product per Capita, Unemployment, Internet Users per 100 People, Mobile Cellular Subscriptions per 100 People, Gross Domestic Product per Capita Growth Rate, Augmented-Dickey Fuller Test
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye ekonomisinin büyümesi üzerine etkisini araştırmakta ve çıkan sonuçlar doğrultusunda politika önerilerini içermektedir. 1993-2012 yılları arası için kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla, işsizlik, 100 kişi başına düşen internet kullanıcısı sayısı, 100 kişi başına düşen mobil telefon abonesi sayısı, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı, değişkenler olarak kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi araştırmak için zaman serisi analizi ve değişkenlerin durağanlıklarını araştırmak için Augmented-Dickey Fuller Testi kullanılmıştır. Zaman serisi analizinde ilk önce kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılanın, işsizlik, 100 kişi başına düşen mobil telefon abonesi sayısı ve 100 kişi başına düşen internet kullanıcısı sayısı ile ilişkisi araştırılmıştır. Daha sonra, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranının işsizlik, 100 kişi başına düşen mobil telefon abonesi sayısı ve 100 kişi başına düşen internet kullanıcısı sayısı ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hem Türkiye hem Dünya için tarihçesi ve mevcut durumları ile ilgili bilgi verilmiştir. Sonuçlar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, ekonomik büyümeye olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses the effect of information and communication technologies to the growth of economy of Turkey and gives policy recommendations in the direction of obtained results. Gross domestic product per capita, unemployment, internet users per 100 people, mobile cellular subscriptions per 100 people and gross domestic product per capita growth for the years between 1993 to 2012 are used as variables. Time series analysis is used for investigating the relation between the variables and Augmented-Dickey Fuller Test is used for investigating whether the variables are stationary or not. In times series analysis, firstly, the relationship of the gross domestic product per capita with unemployment, mobile cellular subscriptions per 100 people and internet users per 100 people is investigated and then the relationship of the gross domestic product per capita growth rate with unemployment, mobile cellular subscriptions per 100 people and internet users per 100 people is analyzed. In addition, in the study, information is given about history and current state of information and communication technologies for Turkey and the World. Results show that information and communication technologies have positive impact on economic growth.