Life kinetik antrenmanlarının koordinatif yetenekler üzerine etkisi
The effect of li̇fe ki̇neti̇c trai̇ni̇ngs on coordi̇nati̇ve abi̇li̇ti̇es
  1. Tez No: 410894
  2. Yazar: ALPER TUNGA PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Life kinetik, koordinatif yetenekler, çocuklar, spor, Life kinetic, coordinative abilities, children, sports
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmaya, daha önce herhangi bir spor geçmişi bulunmayan yaz spor okullarının futbol branşına kayıt yaptırmış 24 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Yaş ortalamaları 12,75 ± 1,36 yıl, boy uzunluğu ortalamaları 139 ± 0,07 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 33,75 ± 7,40 kg olan 12 kişi deney grubu olarak, yaş ortalamaları 11,75 ± 1,29 yıl, boy uzunluğu ortalamaları 141± 0,08 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 34,66 ± 10,03 kg olan 12 kişi kontrol grubu olmak üzere 2 grup oluşturulmuştur. Deney grubuna yaz okulu antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca hafta da 3 gün 45 er dakika life kinetik antrenman programı uygulanmış olup kontrol grubu ise sadece yaz okulu antrenmanlarına devam etmiştir. Ölçümler çalışma öncesi (ön test) ve çalışma sonrası (son test) olarak alınmıştır. Koordinatif yetenekler olarak denge, oryantasyon, ayrımlama ve ritim değerlendirilmiştir. Deney grubu ön test- son test sonuçlarının karşılaştırılmasında, Denge minder hata puanı, denge toplam hata puanı, ritim yeteneği ve oryantasyon yeteneği son test sonuçları, ön test sonuçlarından anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p0,05). Kontrol grubu ön test - son test sonuçlarının karşılaştırılmasında, kontrol grubunun denge düz zemin hata puanı, denge minder hata puanı, denge toplam hata puanı, ritim yeteneği, oryantasyon yeteneği ve ayrımlama yeteneği ön test - son test sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (P>0,05). Sonuç olarak, life kinetik antrenmanlarının koordinatif yeteneklerden denge, ritim ve oryantasyon yeteneği üzerine etkisinin olduğu, ayrımlama yeteneği üzerine ise etkisinin olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to examine the effect of life kinetic trainings by 8 weeks on coordinative abilities. 24 volunteers have participated in the study. We have separated 12 subjects who (mean ± SD age, 11.75 ± 1.29 years; height, 141 ± 0.08 cm; weight, 34.66 ± 10.03 kg as control group, 12 subjects (mean ± SD age, 12.75 ± 1.36 years; height, 139 ± 0.07 cm; weight, 33.75 ± 7.40 kg as experiment group. Each group were performing summer football school trainings 3 days per a week. In addition to, The experiment group has been performed 45 minutes life kinetic training program 3 days per a week during 8 weeks by us. Rhythm, orientation, differentiation and balance skills have been determined as coordinative abilities and have been tested both pre and post life kinetic trainings by 8 weeks. When the experiment group's pre test-post test results have been compared, There was a significantly decrease between pre test and post test results for balance pad error score, balance total error score, rhythm ability and orientation ability (p0,05). When the control group's pre test-post test results have been compared, There was no a significantly difference between pre test and post test results for balance flat floor error score, balance pad error score, balance total error score, rhythm ability, orientation ability and differentiation ability (p>0,05). In conclusion, it can be thought that life kinetik effects on balance, rhythm ve orientation of coordinative abilities. On the other hand, it can be thought that life kinetic doesn't effect on differentiation of coordinative abilities.