Gün aşımı gebeler ile term erken membran rüptürü olan gebelere doğum indüksiyonu için kullanılan propess (Dinoproston 10 mg)'ın başarı oranının ve ek yöntemlere gereksinimin değerlendirilmesi
Evaluation of the success rate of propess (Dinoproston 10 mg) used for induction of labor in pregnants with postterm, pregnant women and pregnants with term premature membrane rupture and the need for additional methods
- Tez No: 808230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ARLIER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: dinoprostan, post-term gebelik, erken membran rüptürü, dinoprostane, post-term pregnancy, prematüre rupture of membrabes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Gün aşımı Gebeler İle Term Erken Membran Rüptürü Olan Gebelere Doğum İndüksiyonu İçin Kullanılan Propess (Dinoproston 10 mg)'ın Başarı Oranının Ve Ek Yöntemlere Gereksinimin Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızın amacı gün aşımı, sürmatür gebeler ile term erken membran rüptürü olan gebelere doğum indüksiyonu için kullanılan propess (Dinoproston 10 mg)'in başarı oranının ve ek yöntemlere gereksiniminin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışma 23 Kasım 2018–24 Kasım 2021 tarihleri arasında kesitsel olarak uygulandı. Çalışmaya 100 gebe dahil edildi. İlk gruba dahil edilen 50 gebenin (>37 gebelik haftası ve EMR olan) her birine doğum indüksiyonu için bir adet 10 miligram dinoproston ovül (Propess®) posterior vajinal fornikse yerleştirildi ve 24 saati geçmeyecek şekilde uygulama yapıldı. İkinci grubu oluşturan 50 gebenin (>41 gebelik haftası ve EMR olmayan) her birine doğum indüksiyonu için bir adet 10 miligram dinoproston ovül (Propess®) posterior vajinal fornikse yerleştirildi ve 24 saati geçmeyecek şekilde uygulama yapıldı. Her iki gruptaki hastalara oksitosin gerekliliği durumunda 500 cc %5 dekstroz çözeltisi içine 5 ünite Synpitan® ampül konularak hazırlanan infüzyon, intravenöz olarak 2 mü/dk dozunda başlandı ve her 20 dakikada bir 2 mü/dk arttırılarak maksimal doz 36 mü/dk olacak seklinde infüze edildi Bulgular: Dinoproston uygulanan iki grup arasında yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve APGAR skoru oranlarında anlamlı fark saptanmadı (YDYB %10'a karşılık %8, APGAR skoru %6'ya karşılık %2). Dinoproston uygulanan doğumu gerçekleşen iki grup arasında da laboratuvar parametreler de anlamlı fark saptanmadı (Ort ± S. Sapma WBC 17±5,2'ye karşı 16,4±4,5 / HTC 32,4±3,3'e karşı 31,4 ±3,4 / HG 11±1,2'e karşı 10,7 ±1,2 PLT 222,1 ±60 'karşı 209,2 ±52,4). Ayrıca çalışmamızda EMR süresi 12 saat olan Propess (Dinoproston 10 mg ) uygulanan gebelerle kıyaslandığında ek müdahale (sezeryen, servikal balon vs )oranı daha düşük saptandı.(%5'e karşı %70 p12 saat EMR olan gebelerin %70'ınde ek müdahale -sezeryen uygulandı. (p24 saat sonrası ek müdahele ve yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı oranı aynı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda doğum indüksiyonu için kullanılan Propess (Dinoproston 10 mg)'in her iki grup arasında başarı oranı, ek müdahale gereksinimi ve yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı aynı oranda saptanmıştır. Ayrıca çalışmamızda hastanın EMR süresi 12 saatten daha uzun zaman olduğunda ek müdahale (sezeryen, servikal balon vs ) oranı istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Success Rate of Propess (Dinoproston 10 Mg) Used for Induction of Labor in Pregnants with Postterm, Pregnant Women and Pregnants with Term Premature Membrane Rupture and the Need for Additional Methods Purpose: The aim of our study is to evaluate the success rate of propess (10 mg dinoprostane) used for labor induction and the need for additional methods in pregnancies with sundown, premature and term premature rupture of membranes. Materials and methods: The study was conducted cross-sectionally between November 23, 2018 and November 24, 2021. 100 pregnant women were included in the study. A 10 milligram dinoprostone insert (Propess®) was inserted into the posterior vaginal fornix for induction of labor in each of 50 pregnant women (with >37 weeks of gestation and EMR) included in the first group, and the application was made not to exceed 24 hours. A 10 milligram dinoprostone ovule (Propess®) was inserted into the posterior vaginal fornix for labor induction to each of the 50 pregnant women (>41 weeks of gestation and non-EMR) in the second group, and the application was made not to exceed 24 hours. If oxytocin is required for patients in both groups, 5 units of Synpitan® amp in 500 cc 5% dextrose solution. The infusion was started at a dose of 2 mU/min intravenously and was infused with an increase of 2 mU/min every 20 minutes so that the maximum dose was 36 mU/min. Results: There was no significant difference in neonatal intensive care need and APGAR score rates between the two groups administered Dinoproston (HDYB 10% vs. 8%, APGAR score 6% vs. 2%). no significant difference was detected (Mean ± s. Deviation WBC 17±5.2 vs. 16.4±4.5 / HTC 32.4±3.3 vs. 31.4 ±3.4 / HG 11±1, 2 vs 10.7 ±1.2 PLT 222.1 ±60 ' vs. 209.2 ±52.4). In addition, in our study, the rate of additional intervention (cesarean section, cervical balloon and s) was found to be lower in pregnant women with a PROM duration 12 hours (5%). against 70% p24 hours was found to be the same in both groups in which Dinoproston was administered. Conclusion: In our study, the success rate, need for additional intervention, and need for neonatal intensive care were found to be the same between both groups of Propess (dinoprostane 10 mg) used for labor induction. In addition, in our study, the rate of additional intervention (cesarean section, cervical balloon and s) was found to be statistically significantly higher when the patient's PROM duration was longer than 12 hours.