Türkiye Selçuklu Devleti'nde yaşanan otorite zafiyeti ve bazı devlet adamlarının iktidarı ele geçirme teşebbüsleri: 1237 – 1277
Turkey's enterprises authority of Selçuk weakness to seize experienced power i̇n the state and some statesmen: 1237 - 1277
  1. Tez No: 412161
  2. Yazar: VOLKAN ÜNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KAPANŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî, Pervâne Muînüddîn Süleyman, Otorite, Moğollar, Turkey Seljuk State, Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî, Pervâne Muînüddîn Süleyman, Authority, Mongols
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Türkiye Selçuklu Devleti idaresi, 1237 tarihinde Sultan I. Alâeddîn Keykubâd'ın ani ölümü ile birlikte büyük bir kargaşa ve otorite zafiyetine sürüklenmiştir. Bu durum Sultan I. Alâeddîn Keykubâd'dan sonra tahta geçen Türkiye Selçuklu Sultanlarının otorite bağlamında yaşamış oldukları zafiyet ve devlet yönetiminde tecrübesiz olmaları nedeni ile devlet yönetiminde daha deneyimli devlet adamlarının yönetimi ele geçirmelerine neden olmuştur. Bu güçlü ve hırslı idarecilerin, devleti kendi çıkarları doğrultusunda yönetmeye başlamaları ile birlikte Türkiye Selçuklu Devleti hızlı bir zayıflama dönemine girmiştir. Devletin kaderinin belirlendiği yaklaşık olarak 40 yıl süren (1237-1277) bu dönem devletin ileri gelen emirlerinin başta Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî ve Pervâne Muînüddîn Süleyman gibi isimlerin izlemiş oldukları olumsuz siyasetle geçmiştir. Devlet adamlarının takip ettikleri yanlış politikalar devletin büyük bir otorite zafiyeti yaşamasına yol açmıştır. Bu emirlerin kendilerini adeta devletin mutlak hâkimi gibi görmeleri ve kendi çıkarları doğrultusunda politikalar benimsemeleri, Türkiye Selçuklu Devleti'nin telafi edilemeyecek kayıplar yaşamasına neden olmuştur. Devletin başında bulunan Sultanların yönetim anlamında göstermiş oldukları zafiyetler ve başta Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî ve Pervâne Muînüddîn Süleyman gibi kişisel çıkarları ve keyfi tutumları için çalışan kişiler yüzünden, devletin Moğol istilası gibi büyük bir askerî harekât karşısında hazırlıksız yakalanmasına ve devletin Moğol kontrolü altında yıkılış sürecine girmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey Seljuk State administration, dragged a huge turmoil and authority vulnerabilities when the sudden death of Sultan I. Alâeddîn Keykubâd at1237 time. This condition, Sultan I. Alâeddîn Keykubâd after throne the Turkey Seljuk Sultans are inexperienced and their have lived in context weakness of authority as well as management has led to seizures experienced statesmen. Thus, Turkey Seljuk State entered a period of rapid weakening loss. Determined the fate of the state which lasted about 40 years (1237-1277) of the period, Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî ve Pervâne Muînüddîn Süleyman who leading managers of state, they were followed by negative politics. Statesmen followed the wrong policies owing to state has also caused a major weakness of authority. These administrators adopt policies in line with their own interests because of it caused to will not be compensated for losses the Turkey Seljuk State. Sultans to have administrative weaknesses and who first administrators, such as Sadeddin Köpek, Şemseddin İsfahânî ve Pervâne Muînüddîn Süleyman, possess personal interests and attitudes of arbitrary therefor, State unprepared for huge military operation Mongol invasion and it caused to enter into the process the collapse of the Mongol under the control of the state.